"Václav Klaus egy új, nacionalista és euroszkeptikus politikai párt megalakításán dolgozik"

InfoRádió / MTI
2011. szeptember 4. 23:10
Karel Schwarzenberg cseh külügyminiszter szerint Václav Klaus államfő egy új, nacionalista és euroszkeptikus politikai párt megalakításán dolgozik, s ennek a munkának a része, hogy az elmúlt héten erőteljesen bírálta a cseh külpolitika új koncepcióját.

"Ez természetesen egy jól átgondolt támadás volt, része azoknak az eseményeknek, amelyekre 2013-ban kerül majd sor, amikor az államfő megbízatása lejár" - jelentette ki Schwarzenberg a cseh közszolgálati televízió vasárnapi vitaműsorában.

Klaus kedden Prágában, a cseh nagyköveteket fogadva úgy fogalmazott: Prága külpolitikai koncepciója tele van "üres témákkal", nem foglalkozik az Európai Unióban létező kedvezőtlen tendenciákkal, valamint a cseh külpolitika valódi kulcsproblémáival. "Ha a koncepció valódi koncepció lenne, akkor annak valódi érdekeink ismeretéből és tisztázásából kellene kiindulnia, s tartalmaznia kellene azokat a témákat, amelyek számunkra fontosak, s amelyekkel valamit kezdeni akarunk" - hangsúlyozta az elnök.

Schwarzenberg úgy látja: ha a Polgári Demokratikus Párt (ODS), amelyet Klaus alapított és tíz évig vezetett, elutasítja az elnöki tisztségből távozó Klaus újbóli vezető szerepét, akkor a politikus új pártot alapít, amihez már most készíti elő a talajt. Hozzátette: Klaus nagy figyelemmel kíséri az Európai Unió történéseit, s ezek alapján a nacionalista témákat helyezi előtérbe.

"(Klaus) arra számít, s nagy valószínűséggel joggal, hogy egy olyan párt, amely erős nemzeti érvekre épül sikeres lehet az Európai Unió elleni harcban, hiszen állítólag onnan származik minden rossz" - mutatott rá a cseh diplomácia irányítója, aki egyben a TOP 09 jobbközép párt elnöke is. Schwarzenberg azt mondta: Klaus azért támadja őt személyesen is, mert a politikai paletta közepén szeretne több teret kialakítani jövőbeni pártjának.

"Nyugat-Európában az ilyen típusú pártok 10-12 százalékot szoktak szerezni. A Cseh Köztársaságban tíz százalékot látok" - vélekedett a Vladimíra Dvoráková politológus. Szerinte is Klaus "már hosszabb ideje saját politikai játszmájával" van elfoglalva, amelynek célja Klaus visszatérése a pártpolitikába.

Václav Klausnak 2013 márciusában jár le második elnöki megbízatása, s harmadszor már nem indulhat az államfői bársonyszékért. Klaus nyíltan jelezte: elnöki mandátuma lejárta után sem tervezi visszavonulását a nagypolitikából.