Már a Kafhafi család is megosztott

InfoRádió / MTI
2011. szeptember 1. 06:20
Előbb cáfolta, majd megerősítette Szaadi, Moammer Kadhafi bukott líbiai vezető harmadik fia, hogy kész megadni magát és csatlakozni a forradalomhoz bizonyos garanciákért cserébe. Egy algériai újság értesülése szerint maga a megbuktatott líbiai vezető is kísérletet tett arra, hogy kapcsolatba lépjen Abdel-Azíz Buteflika algériai elnökkel abban a reményben, hogy Algír menedéket ad számára.

Az el-Vatan című algériai lap internetes kiadásában azt írta, hogy Kadhafi a Tripolitól 550 kilométerre délnyugatra, az algériai, líbiai és tunéziai határ találkozásánál fekvő Gadamesz városából megpróbálta telefonon felhívni Buteflikát, de az algériai elnök nem fogadta a hívást.

Az újság az elnökhöz közelálló forrásoktól úgy tudja, hogy Kadhafi, illetve képviselői már többször próbálkoztak kapcsolatba lépni Buteflikával, de hasztalan.

Az algériai elnök a hét elején közölte, hogy az algériai kormány kiadja az ezredest a Nemzetközi Büntetőbíróságnak (ICC), ha Kadhafi az ország területén keres menedéket. Algéria betartja a nemzetközi megállapodásokat minden Líbiával kapcsolatos ügyben - hangoztatta Buteflika.

Kadhafi harmadik fia, Szaadi közben előbb tagadta, majd megerősítette, hogy kész megadni magát és csatlakozni a forradalomhoz bizonyos garanciákért cserébe. Az al-Arabíja televíziónak nyilatkozva, a felkelőket "testvéreknek" nevezte, és úgy vélte: "azzal nincs problémánk, hogy ők vannak hatalmon".

Elemzők szerint Szaadi ellentmondó kijelentései arra mutatnak, hogy a Kadhafi-klánon belül nézeteltérések támadtak, és megbomlott a család egysége, hiszen Kadhafi egy másik fia, Szaif al-Iszlám továbbra is a "patkányokkal szembeni ellenállásra" buzdított. Hangüzenetében arra figyelmeztette a Szirtet támadókat, hogy 20 ezer, harcra elszánt fegyveresre kell számítaniuk. "Legyenek üdvözölve, ha azt hiszik, hogy a szirti csata könnyed kis séta lesz" - üzente Szaif al-Iszlám szerda este a damaszkuszi székhelyű Arrai televíziós csatornán keresztül.

Letartóztatták a Kadhafi-rezsim utolsó külügyminiszterét

A líbiai felkelők hatóságai szerdán letartóztatták a Kadhafi-rezsim utolsó külügyminiszterét, Abdelati Obeidit - jelentette be a Mehdi Herati, a felkelők katonai tanácsának elnökhelyettese. Részleteket nem közölt.

A felkelők politikai szervének, az Átmeneti Nemzeti Tanácsnak az egyik sajtófelelőse az AFP-nek megerősítette a hírt, és azt mondta: tudomásuk szerint Obeidit Tripoli Dzsanzúr nevű nyugati peremkerületében fogták el.

Obeidi március 31-én került a Kadhafi-kormányzat diplomáciájának az élére, miután az addigi külügyminiszter, Musza Kusza Nagy-Britanniába dezertált.