A palesztin állam "súlyosabb fenyegetést jelent, mint a Hamász"

InfoRádió / MTI
2011. augusztus 31. 08:14
A majdani palesztin államnak az ENSZ-be való felvétele "súlyosabb fenyegetést jelent, mint a Hamász" - jelentette ki szerdán az izraeli pénzügyminiszter.

"A palesztinok ilyen értelmű kezdeményezése nagyobb fenyegetést jelent, mint a gázai Hamász mozgalom, és Izrael részéről nem fog válasz nélkül maradni" - fogalmazott Juval Steinic a közszolgálati rádióban.

Uzi Landau infrastruktúráért felelős miniszter rádiónyilatkozatában úgy vélte, Palesztina ENSZ-felvétele esetén "világos, hogy a palesztinokkal kötött megállapodásaink érvényüket veszítik".

Korábban Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő leszögezte: a palesztinok egyoldalú igénye az ENSZ-tagságra sérti azokat a kötelezettségeket, amelyeket az Izraellel aláírt szerződésekben vállaltak a palesztinok.

A közel-keleti béketárgyalások hosszú ideje szünetelnek, miközben Izrael folytatja lakótelepek építését a megszállt Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben. A palesztinok abban bíznak, hogy az ENSZ Közgyűlésének őszi ülésszakán - elvben szeptember 20. után - államuk felvételt nyerhet a világszervezetbe. Ez reményeik szerint együtt járna a palesztin államnak az 1967-es háború előtti határok közötti elismerésével, vagyis Palesztina a Gázai-övezetből, Ciszjordániából és Kelet-Jeruzsálemből állna.