Egyre emelkedik az Irén hurrikán áldozatainak a száma

InfoRádió / MTI
2011. augusztus 30. 06:40
Negyvennégyre emelkedett az Egyesült Államokban az Irén hurrikán halálos áldozatainak a száma. Pusztítása nyomán ráadásul ismét fellángoltak a költségvetési viták Washingtonban, miután egy vezető republikánus politikus hétfőn kijelentette, hogy a viharkárok helyreállítására fordított összegeket a költségvetés egyéb tételeinek csökkentésével kell ellensúlyozni.

Az Irén ugyan már trópusi szélviharrá szelídült, mire elérte az Egyesült Államok északkeleti részét, összesen tizenegy szövetségi államban szedte áldozatait, korábban pedig tombolása a Dominikai Köztársaságban három, Puerto Ricóban pedig egy ember életét követelte.

Elvonulta után megkezdődtek helyreállítási és a kárfelszámolási munkák. Kedden katasztrófa sújtotta övezetekbe látogat Janet Napolitano belbiztonsági miniszter és Tom Vilsack, az agártárca vezetője. Útjuk Észak-Karolina és Virginia államokba vezet.

A hétfő esti tájékoztatások alapján New Yorkot végül is nagyjából megkímélte a vihar, és az amerikai nagyvárosban már megkezdődött az élet visszatérése a megszokott kerékvágásba: megindult a forgalom mind a 22 metróvonalon és fogadnak gépeket a térség repülőterei is.

A kanadai határ mentén fekvő Vermont szövetségi államban azonban továbbra is siralmas a helyzet. A térségben 1927 óta nem mostanihoz fogható árvíz. Az állam lakosainak valószínűleg még jó ideig a vihar okozta károk felszámolásával kell küzdeniük.

Az Irén ismét felszította a költségvetési vitát


A hurrikán nyomán ismét fellángoltak a költségvetési viták Washingtonban, miután egy vezető republikánus politikus hétfőn kijelentette, hogy a viharkárok helyreállítására fordított összegeket a költségvetés egyéb tételeinek csökkentésével kell ellensúlyozni.

"Igen, a szövetségi hatalomnak szerepet kell vállalnia és igen, megtaláljuk az ehhez szükséges pénzt. De biztosítanunk kell, hogy más területeken megtakarításokat hajtunk végre" - jelentette ki a Fox Newsnak nyilatkozva Eric Cantor, a képviselőházi republikánusok kettesszámú vezetője.

"Értelmetlen csökkenteni a leendő katasztrófák elhárítását segítő programokat, hogy így fizessük ki a már bekövetkezett szükséghelyzetekből fakadó költségeket" - szögezte le hétfőn kiadott közleményében Mary Landrieu demokratapárti szenátor.

Az Irén következtében kilenc államban több mint két tucatnyi ember vesztette életét, és a károk elérhetik a 10 milliárd dollárt, amelyek helyreállítását egyrészt a biztosítók alapjaiból, másrészt pedig közpénzekből fedezik majd. A veszteségekről a hivatalos kormányzati összesítés még nem készült el, de már most nyilvánvaló Fehér Háznak pótlólagos költségvetési eszközökért kell fordulnia a kongresszushoz azért, hogy fedezni tudja a helyreállítás költségeit.

A katasztrófa-elhárításért felelős szövetségi ügynökség (Federal Emergency Management Agency, FEMA) kasszájában jelenleg 972 millió dollár van, ezért a szervezetnek le kellett állítani az előző katasztrófák okozta károk helyreállítását, hogy elegendő pénze maradjon az Irén áldozatainak mentésére és megsegítésére.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Szvetnik Endre összefoglalója
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást