Készültségben London: újabb zavargások lesznek?

Infostart
2011. augusztus 27. 08:58
Az utolsó augusztusi hétvége legnagyobb londoni eseménye 1964 óta a Notting Hill városnegyed utcáin zajló karibi karnevál. Több ezer, főként Trinidadról, Tobagóról és Jamaicáról származó, feketebőrű karneválozó vonul fel, vérpezsdítő zeneszóra, látványos jelmezekben. Az eseményt általában másfél millióan nézik végig a helyszínen, bekapcsolódva a táncba. Kérdés, zavartalan lesz-e az idei Notting Hill karnevál, megbontják-e a rendjét azok a zavargó fiatalok, akik nemrégiben törtek-zúztak London külkerületeiben?

Tekintettel az augusztus elején lezajlott zavargásokra, veszélybe került az idei Notting Hill karnevál megrendezése, de a Scotland Yard végül úgy döntött, hogy vállalja a rend megőrzésének nehéz feladatát. A múltban sem volt ez könnyű. Maga a többórás felvonulás általában lezajlott nagyobb incidensek nélkül, legfeljebb a zsebtolvajok és a tömegbe vegyülő kábítószer-kereskedők kiszűrése okozott problémát, azonban a parádé végén, sötétedés után gyakran állt elő rendbontás, az éjfélig tartó utcabálokon késeléses gyilkosságok is történtek.

Ezúttal este hét órakor véget vetnek a mulatságnak és tízezer rendőrt vezényelnek ki Notting Hillbe. Vidékről is jön erősítés. Már a tömeg irányítása sem könnyű feladat, de a múltban ez sikerrel járt, bár a tolongás egyes pontokon szinte elviselhetetlen. A rendőrök a harsogó karibi zene ütemére gyakran maguk is táncolnak, és eltűrik a lengén öltözött, szép táncosnők ölelését. Idén azonban fokozott készenlétre van szükség, mert úgy tudni, hogy egyes kültelki bandák rendbontásra készülődnek.


A környék lakói általában bedeszkázzák a földszinti ablakokat, a boltosok a kirakatokat. Sokan elköltöznek erre a két napra, nem tartják kellemesnek az egész nap dübörgő zenét és a pecsenyesütő karibi lacikonyhák szagát, füstjét.

Kérdés, kihasználják-e az alkalmat vandalizmusra vágyó fiatalok, betörnek-e házakba, üzletekbe, összecsapnak-e a rendőrökkel? Vagy elrettenti-e őket a hó eleji rendbontás után következett kemény felelősségre vonás? A karneválra hónapok óta készülő táncosok és jelmezkészítők remélik, hogy zavartalan lesz a vidám felvonulás. A rendőrség számára próbatétel ez, mert ha nem jár sikerrel, kétségessé válik, megfelelően tudja-e biztosítani a nyugalmat jövő nyáron, az olimpia idején.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást