Elraboltak négy olasz újságírót Líbiában

InfoRádió / MTI
2011. augusztus 25. 06:35
Elraboltak négy olasz újságírót szerda délelőtt Líbiában - közölte az olasz külügyminisztérium.

A milánói Corriere della Sera, a milánói La Stampa és az Avvenire című olasz katolikus napilap újságírói a Tripolit és a tőle 50 kilométerre nyugatra fekvő az-Záviját összekötő országúton autóztak, amikor civilek megállították őket és agyonlőtték a líbiai sofőrt. A csoport átadta a négy olaszt - három férfit és egy nőt - Moammer Kadhafi líbiai vezető embereinek. Az újságírókat elhurcolták Tripoliba, ahol a Rixos szálloda közelében, egy házban őrzik őket.

Az Avvenire újságírójának, Claudio Monicinek megengedték, hogy telefonáljon az újság milánói szerkesztőségébe, és számoljon be részletesen a történtekről. Monici elmondta, hogy elrablóik kifosztották őket, elvették vagyontárgyaikat, pénzüket és mobiltelefonjaikat.

A Tripoli és az-Závija közötti térség nem biztonságos, egyes részeit a felkelők, más részeit a Kadhafihoz hű erők ellenőrzik.

Azt egyelőre nem tudni, hogy miért rabolták el és tartják fogságban az újságírókat.

Az olasz külügyminisztérium válságstábot állított fel, s figyelemmel követi az eseményeket Silvio Berlusconi miniszterelnök és Giorgio Napolitano államfő is.

Mahmúd Dzsibril, a líbiai lázadók politikai testületének, az Átmeneti Nemzeti Tanácsnak a második számú vezetője csütörtökön látogat Olaszországba. Milánóban találkozik majd Berlusconival.