Az év legvéresebb támadássorozata Irakban

Infostart
2011. augusztus 16. 09:32
Irakban eddig összesen 67-en vesztették életüket, és több mint 300-an megsebesültek, amikor mintegy 15 városban összehangoltan robbantak pokolgépek.

Irak szerte nagy volt a felfordulás, egész utcák váltak háborús csatatérré hétfőn. A hatóságok szerint az al-Kaida nemzetközi terrorista szervezettel kapcsolatban álló szélsőségesek követhették el az akciókat.

A mostani támadássorozat az év egyik legvéresebb akciója volt, és alig két héttel azután hajtották végre, hogy az amerikai hadsereg jelezte: egy kisebb létszámú katonai kontingenst szándékában áll Irakban állomásoztatni a 2011 végére ígért csapatkivonást követően is.

A hatóságok úgy vélik, a kormány hatalmát akarják gyengíteni, és meg akarják rendíteni a lakosságnak a helyi biztonsági erőkbe vetett bizalmát.

A merényletsorozat a Bagdadtól 160 kilométerrel délkeletre fekvő Kút városában kezdődött, ahol legalább negyvenen haltak meg. Pokolgépes támadás történt még a többi között Bagdadban, Tadzsiban, Kirkúkban és a síiták szent városaiban, Nedzsefben és Kerbalában, valamint Dijala tartomány több településén is.

A bagdadi biztonságért felelős parancsnokság szóvivője szerint nincs semmi meglepő a hétfőn történtekben. Mint hangsúlyozta, az al-Kaida három-négyhavonta végrehajt hasonló akciósorozatot.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást