Megingott a bizalom a rendőrségben

Infostart
2011. augusztus 15. 10:36
A londoni zavargások mindenkit megleptek, a rendőrség tehetetlen volt, mert nem léphetett fel hatásos eszközökkel - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Magyar Külügyi Intézet főmunkatársa. Gálik Zoltán úgy vélte, a politikusok bizalma is megingott a rendőrségben.

Túl sokat várt a rendőrség, és ez világháborús állapotokat idézett elő London egyes kerületeiben - így értékelte a múlt heti brit zavargások következtében kialakult helyzetet a Magyar Külügyi Intézet főmunkatársa.

Gálik Zoltán az InfoRádió Aréna című műsorában úgy vélte: a brit rendőrség rossz ütemben reagált a kialakult helyzetre, és nem mert hatásos eszközökkel fellépni. Igaz nem is tudott, mert nem álltak a rendelkezésére, az Egyesült Királyságban ugyanis a rendőrök nem vethetnek be könnygázt és nem használhatnak éles lőfegyvert ilyen helyzetekben.

A politikusok bizalma is megingott a rendőrségben, David Cameron a hatóságokra tolta a felelősséget a múlt csütörtöki parlamenti vitában - emlékeztetett a szakértő, aki kiemelte: az Egyesült Királyságban a közbiztonság javult az utóbbi tíz évben, még akkor is, ha időnként bandaháborúk dúlnak az utcákon.

Londonból gyorsan átterjedtek a zavargások más városokra. Gálik Zoltán nem lát arra esélyt, hogy a schengeni övezeten belül, egyszerre több ország városaiban kialakuljon ehhez hasonló zavargáshullám. Ha mégis bekövetkezne, az országok rendőrségei más-más választ adnának, Franciaországban például biztos, hogy keményebben lépnének fel a rendbontók ellen.

A teljes beszélgetést meghallgathatja, ha ide kattint.

Hanganyag: Hlavay Richárd


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást