Újabb EU-szankciók Szíriával szemben, BT-fellépést sürget Ashton

InfoRádió / MTI
2011. augusztus 1. 16:19
Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője egyértelmű álláspont kidolgozására szólította fel az ENSZ BT-t Szíriával kapcsolatban, miközben az EU a negyedik szankciócsomagot fogadta el Damaszkusszal szemben hétfőn.

"Itt az ideje, hogy a Biztonsági Tanács egyértelműen lépjen fel az erőszak befejezése érdekében" - mondta Ashton a hétvégi szíriai mészárlások után. A diplomata hozzátette, hogy hétfőn az ENSZ BT soron kívül ülésezik, és megpróbál választ adni az egyre durvábbá váló szíriai helyzetre.

Bassár el-Aszad szíriai elnök március közepe óta folyamatosan növekvő elégedetlenségi hullámmal szembesül. A tiltakozások a szíriai biztonsági erők könyörtelen fellépése ellenére sem szűnnek.

A harckocsik hétfőn ismét lőtték Hamát

Szíriai harckocsik hétfőn immár második napja lőtték Hama városát, a Hamidíja lakónegyed elleni támadásban legalább négy civilt megöltek - közölték helybeli lakosok.

A hétfői támadás áldozataival a civil halottak száma elérte a 84-et a Bassár el-Aszad elnök rendszere elleni tiltakozás tűzfészkének számító közép-szíriai városban. Más források már vasárnap este 95 halálos áldozatról számoltak be.

"Senki sem hagyhatja el a várost, mert katonák és a Aszad-párti sabiba milicisták találomra lövöldöznek gépfegyverrel" - mondta el az egyik helyi lakos.