Terrorizmus-ellenes összefogást sürgettek a tragédia után

Infostart
2011. július 23. 18:51
A terrorizmus elleni összefogást sürgették a tegnapi norvégiai kettős merénylet után a világ számos országának vezetői. A támadásokat az Egyesült Államok, az Európai Unió és a NATO vezetői után Oroszország és Kína elnöke is elítélte.

A skandináv országban közben már 92 halálos áldozata van az Oslóban és az ahhoz közeli szigeten, egy ifjúsági táborban tegnap elkövetett kettős merényletnek. A rendőrség tájékoztatása szerint mindkét támadást ugyanaz a tettes követte el, akit elfogtak és kihallgattak.

A 32 éves norvég férfi iszlámellenes nézeteket vall, de tettének pontos okait továbbra sem tudni, és egyelőre azt is vizsgálják, hogy voltak - e segítői. Norvégia fővárosában tegnap délután heten haltak meg, amikor a kormányzati negyedben működésbe lépett egy autóba rejtett pokolgép.

Két órával később a főváros közelében lévő egyik szigeten, a norvég munkáspárt ifjúsági szervezetének táborában kezdett el lövöldözni a rendőrruhás támadó, 85 embert ölt meg, többségükben 14 és 19 év közötti fiatalokat.

A magyar Külügyminisztérium közleménye szerint nincs magyar áldozata a pénteki norvég merényleteknek.

A NATO-tag Norvégiában a második világháború óta nem követtek el merényletet.