Erdogan a Gázai övezetbe készül

InfoRádió / MTI
2011. július 19. 17:53
Recep Tayyip Erdogan török kormányfő kedden közölte, hogy fel kívánja keresni a Hamász radikális iszlamista palesztin mozgalom uralta Gázai övezetet, s a török diplomácia vizsgálja egy ilyen látogatás megszervezésének lehetőségeit.

Amennyiben a látogatás létrejön, az minden bizonnyal élezni fogja a Törökország és Izrael között meglévő feszültséget. A zsidó állam ugyanis - az Európai Unióhoz, az Egyesült Államokhoz és más országokhoz hasonlóan - terrorista szervezetnek tekinti a Hamászt.

"Arra gondolok, hogy ha a körülmények lehetővé teszik, felkeresem a Gázai övezetet" - mondta Erdogan újságíróknak. Hozzátette, hogy az ankarai külügyminisztérium az út előkészítésén fog fáradozni, s a tárca kapcsolatfelvételeinek eredményétől függ a látogatás lebonyolítása.

Erdogan megjegyezte, hogy a Gázai övezetet egyiptomi útja után Törszeretné felkeresni. Ez utóbbi időpontját még nem tűzték ki.

Tökország a palesztinokkal kapcsolatos izraeli politika miatt jegeli együttműködését a zsidó állammal. A kapcsolatok újabb mélypontra jutottak, miután izraeli katonák tavaly május 31-én kommandós akcióval megállították a Mavi Marmarát, az izraeli tengeri zárlat alá vont Gázai övezetbe tartó nemzetközi segélyflottilla török vezérhajóját, és kilenc embert megöltek. Az ügy nagy nemzetközi visszhangot keltett.

Törökország és Izrael később titkos tárgyalásokon próbálta egymással rendezni a diplomáciai válságot, de a megbeszélések - mint egy izraeli tisztségviselő július 7-én elmondta - kudarcba fulladtak.