Zavargások robbantak ki Kairóban

InfoRádió / MTI
2011. július 5. 07:00
Zavargások robbantak ki hétfőn Kairóban, miután az egyiptomi főváros egyik büntetőbírósága óvadék ellenében szabadlábra helyezett tíz rendőrt és egy üzletembert.

A vádlottak ellen az a vád, hogy szándékosan megöltek 17 tüntetőt, több mint 350-et pedig megsebesítettek a 18 napig tartó, végül február 11-én Hoszni Mubarak akkori elnök bukásához vezető kormányellenes demonstrációkon Szuez városban. A vádlottak padjára került Szuez volt biztonsági vezetője is. Legközelebb szeptember 14-én kell megjelenniük a bíróság előtt.

Az országban összesen 846 életet követelő események után közel öt hónappal még mindössze egy rendőrt mondtak ki bűnösnek, de ellene is távollétében folytatták le az eljárást.

A hétfőn hozott döntés után az áldozatok feldühödött családtagjai, mintegy háromszázan, megostromolták a bíróságot, és több órán keresztül megbénították a forgalmat a Szuez város felé vezető főúton. A bíróságot védő rendőrök összecsaptak a tiltakozókkal, sérülésekről nem érkezett jelentés. A zavargások nyomán a főügyész utasította beosztottjait, hogy fellebbezzenek az ítélet ellen.

Egyiptomban továbbra is feszült a helyzet. Péntekre újabb tüntetést hívtak össze, és egymillió résztvevőre számítanak az országot irányító katonai kormányzattal elégedetlenkedők, akiket az dühít, hogy a várt reformok helyett továbbra is az egy helyben toporgás a jellemző. Emellett azt is követelik, hogy vonják végre felelősségre a tüntetők haláláért felelős biztonsági erőket.