Az ellenzék győzött a thaiföldi parlamenti választáson

InfoRádió / MTI
2011. július 4. 06:15
Az ellenzéki Pheu Thai párt abszolút győzelmet aratott a vasárnap tartott thaiföldi parlamenti választáson, így egyedül is kormányt tud alakítani.

A szavazatok 100 százalékának összesítése után a választási bizottság közölte, hogy a Pheu Thai az 500 mandátumból 265-öt szerzett meg, az Abhiszit Veddzsadzsiva leköszönő miniszterelnök vezette Demokrata Párt pedig 159 képviselőt küldhet a parlamentbe. A választási részvétel közel 75 százalékos volt.

A választási bizottság közel kétszáz panaszt vizsgál meg, ezek többsége szavazatvásárlási visszaélésekről szól. A testületnek egy hónapja van arra, hogy érvényessé nyilvánítsa vagy megsemmisítse az eredményeket. A bizottság egyik névtelenül nyilatkozó tagja közölte, hogy öt jelölt esetében máris a "piros lap" mellett döntöttek. Azt azonban nem árulta el, hogy melyik párt jelöltjeiről van szó.

A turisták által a "mosolyok országaként" emlegetett, 66 milliós Thaiföldön a mostani parlamenti választástól sokan azt remélik, hogy véget ér a politikai erőszak korszaka, és sikerül csökkenteni a fővárosi elitet és a hátrányos helyzetű vidékieket, illetve városlakókat elválasztó mély szakadékot.

A délkelet-ázsiai országot megosztó nagy törésvonal a királypárti bangkoki elit (sárgaingesek) és a 2006-ban puccsal megbuktatott, száműzetésbe vonult Thakszin Sinavatra szavazóbázisának számító vidék (vörösingesek) között húzódik. A volt miniszterelnök főleg az északkeleti, rizstermesztő régiókban népszerű. A mostani parlamenti választás - ahogyan az előző három is - egyúttal a Thakszin Sinavatra vitatott öröksége melletti vagy elleni népszavazással ért fel.

A Pheu Thai élén Sinavatra húga, a 44 éves Jinglak Sinavatra áll. Az eddig az üzleti életben tevékenykedő Jinglak Sinavatra alig két hónapja kapcsolódott be a politikába, s derekasan helytállt a választási kampányban, amelyben a két fő vetélytárs párt egyaránt populista programmal állt elő, a szegényeknek szóló támogatásokat, az egészségügyi ellátás javítását és infrastrukturális beruházásokat ígérve.