Védelmi miniszter a pénzügyi tárca élén Görögországban

InfoRádió / MTI
2011. június 17. 13:21
Jeórjiosz Papandreu görög miniszterelnök az eddigi védelmi minisztert, Evangélosz Venizeloszt nevezte ki pénzügyminiszterré és kormányfőhelyettessé új kormányában. Nicolas Sarkozy francia elnök és Angela Merkel péntek berlini találkozójukon a görög válság gyors megoldása mellett szólaltak fel és egyetértettek abban, hogy a magánbefektetőket kizárólag önkéntes alapon lehet bevonni a görög törlesztési terhek enyhítésébe.

Evangélosz Venizelosz pénzügyminiszteri és kormányfő-helyettesi kinevezése a szakértők szerint csak a második legjobb választás, de Papandreunak nem sikerült meggyőznie a feladat vállalásáról a másik jelöltet, Lukasz Papademoszt, az Európai Központi Bank egykori alelnökét. Jeórjiosz Papakonsztantinu eddigi pénzügyminiszter környezetvédelmi miniszter lesz.

"Venizelosz politikailag nagyon erős, és ez jót tehet a pénzügyi konszolidációt célzó intézkedések megvalósításának, még annak ellenére is, hogy nincs múltja a pénzügyek terén" - fejtette ki Alekszander Kirtszisz gazdasági elemző.

A párt támogatására nagy szüksége lesz Papandreunak, hogy elfogadtassa az adóemeléseket, és más megszorításokat tartalmazó csomagot, amelyet a Valutaalap és az EU a pénzügyi gyorssegélyek feltételének szabott.

A kormányban pénteken más átalakítások is történtek, a külügyminiszteri posztot Sztávrosz Lambrinidisz, a kormányzó szocialista PASZOK által delegált egyik európai parlamenti képviselő fogja betölteni Dimitrisz Drucasz helyett - tette hozzá a szóvivő, az új védelmi miniszter pedig Panosz Beglitisz lesz.

Papandreu nem tudott megállapodni a legfőbb ellenzéki párttal, a jobboldali Új Demokráciával a nagykoalícióról, s bár az ellenzék előre hozott választásokat javasolt, a kormányfő nem mondott le, inkább átalakította kormányát.

Francia-német egyetértés a görög válság megoldásában

Nicolas Sarkozy francia elnök és Angela Merkel péntek berlini találkozójukon a görög válság gyors megoldása mellett szólaltak fel és egyetértettek abban, hogy a magánbefektetőket kizárólag önkéntes alapon lehet bevonni a görög törlesztési terhek enyhítésébe.

Nicolas Sarkozy szavai szerint "nincs elvesztegetni való idő" a görög segélycsomag elfogadásában. Arra utalt, hogy legkésőbb július végére létre kell jönnie a megállapodásnak. "Minél hamarabb taláunk megoldást, annál jobb" - mondta Angela Merkel. "Mindent megteszünk az euró megőrzésére és megvédésére" - tette hozzá.

A francia elnök és a német kancellár egyetértett abban, hogy magánbefektetők bevonására a másodi görög segélycsomagba csakis önkéntes módon kerülhet sor és a "Bécsi Kezdeményezés" jó alapja lehet egy lehetséges megoldásnak.

"A magánszektor részvételét szorgalmazzuk önkéntes alapon" - mondta Angela Merkel. Nicolas Sarkozy szavai szerint "áttörést" sikerült elérni a kérdésben.