"Felelősségteljes munkáért jár a luxus"

Infostart
2011. június 16. 08:00
Közpénzek elherdálásával vádolja az ellenzéki Szociáldemokrata Párt a nemzetközi együttműködés kiépítésére létesült társaságot. Ez egy állami intézmény, amelynek feladata a fejlődő országokkal fenntartott kapcsolaterősítés fejlesztési programok révén. Ennek érdekében a társaság megbízottai rendszeresen látogatják azokat a jórészt harmadik világbeli országokat, amelyeknek a gazdasági fellendülését Berlin a szívügyének tekinti.

A fejlődő országok támogatására létesített állami szervek összevonásából alakult társaság ez év elején kezdte meg működését. Tevékenységének pénzügyi fedezetét a költségvetés biztosítja.

Célkitűzései között szerepel például a harmadik világ életkörülményeinek javítása, amelyet elsősorban az együttműködés szorosabbra fűzése révén akarnak megvalósítani. Noha a nemzetközi együttműködés kiépítésére létesült társaságra is vonatkozik a Berlinben már jó ideje elrendelt szigorú takarékosság, az intézmény vezetői első osztályon repülnek, és luxusszállodákban bérelnek szobát. A társaság gépkocsiparkja Berlinben is luxusautókból áll, amelyeket főállásban alkalmazott sofőrök vezetnek.

Mindez szemet szúrt az ellenzéki Szociáldemokrata Pártnak, amely ezért kérdőre vonta az illetékes minisztériumot. Mint a Frankfurter Rundschau című újságban közzétett levél megállapítja, a nemzetközi együttműködés kiépítésére létesült állami szerv céljai aligha egyeztethetőek össze vezetőinek költekezésével, mert hivatalos útjaik során milyen alapon inthetik takarékosságra a meglátogatott országok illetékes politikusait, ha maguk nem járnak elő jó példával? Milyen címen osztogathatnak tanácsokat a szegénység és a korrupció hatékony leküzdésére, ha első osztályon utaznak, és luxushotelekben szállnak meg?

A társaság működését ellenőrző minisztérium első válaszában rámutatott arra, hogy a luxusautók és elegáns hivatalok használatát, valamint az első osztályú utazásokat a rendkívül felelősség teljes munka indokolja. Költekezésről pedig azért sem lehet szó, mert a gépkocsipark autóit árengedménnyel szerzik be, és alig egy év után csaknem az eredeti áron adják el.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást