Kubában magas rangú tisztségviselőket ítéltek el korrupció miatt

InfoRádió / MTI
2011. június 10. 07:00
Háromtól öt évig terjedő börtönbüntetésre ítélt egy kubai bíróság egy volt miniszterhelyettest és tíz másik magas rangú tisztségviselőt korrupció miatt - jelentette a havannai televízió.

Az ítéletet azt követően ismertették, hogy hétfőn távollétében - szintén korrupció miatt - 15 évi szabadságvesztést róttak ki Marcel Marambio chilei vállalatvezetőre, akinek Max nevű fivérét - ugyancsak távollétében - egy hónappal korábban 20 évi börtönnel sújtották. A régóta Kubában letelepedett Marambio-fivérek a chilei szélsőbaloldali MIR mozgalom tagjai voltak, s a kubai állammal közösen alapították meg a Rio Zaza nevű élelmiszeripari vállalatot.

A cégnél történt visszaélések miatt a Marambio-fivérek felelősségre vonása mellett újabb büntetőper indult, amely szerdán ért véget.

A csütörtökön ismertetett ítélet szerint Celio Hernández volt élelmiszeripari miniszterhelyettest hamis tanúzás, banki és kereskedelmi iratok meghamisítása miatt ötéves szabadságvesztéssel sújtották. A tárcavezetőt, Alejandro Rocát májusban már 15 évi börtönre ítélték.

A most elítélt többi vádlott háromtól öt évig terjedő büntetést kapott. Öt évre ítélték a szintén magas tisztséget viselő Ofelia Grisel Liptak Rubít, a kubai forradalom egyik veteránjának, Rogelio Acevedo tábornoknak a feleségét is; a tábornokot tavaly márciusban már leváltották a kubai polgári repülésügyi hatóság éléről.