Baloldali siker az olasz helyhatósági választásokon

InfoRádió / MTI
2011. május 30. 17:06
Baloldali sikert vetítenek előre az exit poll felmérések és az első részeredmények az olasz helyhatósági választások második fordulójában.

Hétfőn délután, a szavazóurnák zárása után közzétett előrejelzések szerint mind Milánóban, mind Nápolyban vereséget szenvedett Silvio Berlusconi miniszterelnök pártja, a Szabadság Népe (PDL).

A lombard nagyvárosban a balközép pártszövetség jelöltje, Giuliano Pisapia az exit poll szerint 53,5 százalékkal lett első, megelőzve a PDL által támogatott eddigi polgármestert, Letizia Morattit (46,5%). Nápolyban szintén a balközép szövetség polgármester-jelöltje áll nyerésre (54,5%) jobboldali riválisával szemben (45,5%).

Milánóban az 1251 szavazókörzet közül már 998-ban összeszámlálták a szavazatokat, s ennek alapján Pisapia 55,1 százalékkal vezet a 44,9 százalékon álló Moratti előtt.

Nápolyban a legújabb részeredmények még az exit pollnál is meggyőzőbb baloldali fölényt jósolnak. A 886 szavazókörzetből már 650-ben összesítették a voksokat, s ennek alapján a balközép jelöltje, Luigi De Magistris (az Értékek Olaszországa párt képviseletében) 65,4 százalékkal vezet a jobbközép pártszövetség színeiben induló Gianni Lettieri előtt, akinek csak 34,6 százalék jut.

A balközép jelöltjei vezetnek Cagliariban, Triesztben, Novarában, Grossetóban, míg a jobbközép Varesében és Cosencában áll az élen.

Az 1300 települést és 11 régiót érintő helyhatósági és regionális választásokat Berlusconi a római jobbközép kormány szempontjából "országos erőpróbává" nyilvánította, miután a május 15-16-án rendezett első fordulóban a pártját érzékeny veszteségek érték. Bolognában és Torinóban a baloldal már az első fordulóban győzött 50,5, illetve 56,6 százalékkal. Milánóban pedig, az első forduló alapján, a baloldalnak csaknem húsz év után először volt komoly esélye a polgármesteri poszt elhódítására. A választások második fordulójában, vasárnap, illetve hétfő délutánig csaknem 6 millió olasz állampolgár járulhatott az urnákhoz 90 városban és hat régióban, hogy megválassza a regionális és önkormányzati vezetőket.