Írországnak újabb segélycsomagra is szüksége lehet

InfoRádió / MTI
2011. május 29. 18:01
Az ír szállítás, turizmus és sport miniszter szerint Írország kénytelen lesz egy újabb hitelért folyamodni az Európai Unióhoz és a Nemzetközi Valutaalaphoz mivel nem lesz képes adósságát a tőkepiacról finanszírozni.

Leo Varadkar Szállítás, turizmus és sport miniszter a Sunday Times lapnak adott interjúban az ír kormánytagok közül elsőként fejezte ki kételyeit az ország adósságának tőkepiaci finanszírozhatóságával kapcsolatban a hitelezők által megkövetelt magas hozamok miatt.

"Erősen kétségesnek tartom, hogy jövőre képesek lennénk visszatérni a tőkepiacra. Szerintem ez valamivel tovább tart majd... 2013 talán már szóba jöhet, de ki tudja?" - idézi a lap a minisztert. "Ami annyit jelent, hogy egy második hitelprogramra is szükség lesz" - mondta. "Vagy a meglévő program kiterjesztésére, vagy egy második programra. Szerintem a többség ezen a véleményen van."

Eamon Gilmore ír miniszterelnök-helyettes, külügyminiszter és kereskedelmi miniszter az RTE rádióállomásnak adott interjúban túlzottnak nevezte a görög válság dominóhatásával szembeni aggodalmakat. "Nem arról van szó, hogy ha Görögország csődbe jut, akkor annak közvetlen következményei lennének Írországra nézve" - mondta Gilmore. "Egy görög államcsődnek természetesen következményei lennének az egész euróövezetre nézve, aminek persze mi is tagjai vagyunk, de helytelen lenne Írországot egy kalap alá venni Görögországgal."