Az IMF 35 milliárd dollárt ad az arab országoknak

InfoRádió / MTI
2011. május 27. 06:06
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) csütörtökön a világ iparilag legfejlettebb hét országát és Oroszországot tömörítő nyolcas csoport, a G8 csúcsértekezletének első napján a franciaországi Deauville-ban jelezte, hogy 35 milliárd dolláros hitelkeretet tervez biztosítani az arab országok számára, ha a régió kormányai a washingtoni szervezethez fordulnak anyagi segítségért.

Nagy-Britannia pedig összesen 175 millió dollárral támogatja az arab országokban a politikai átmenet reformjait és a gazdasági fejlesztéseket - közölte ugyanitt David Cameron brit miniszterelnök egyik szóvivője. A támogatásból az "arab tavasz" elindítóinak számító Tunézia és Egyiptom mellett Marokkó és Jordánia részesülhet.

"Az arab világ népeinek szánt támogatás nemzeti érdekünk. A fellépésünk kudarca bizonytalanságot okozhat Európa kapujában, s tekintélyelvű rezsimek, konfliktusok és a terrorizmus megerősödéséhez vezethet" - jelezte a szóvivő.

Brit kormányzati források szerint London a G8 többi tagját (Franciaország, az Egyesült Államok, Kanada, Japán, Németország, Olaszország és Oroszország) is arra próbálja ösztönözni, hogy hasonló felajánlásokat tegyen. Erre várhatóan a csúcstalálkozó második és egyben záró napján, pénteken kerülhet sor. Elsősorban Egyiptom és Tunézia számíthat jelentős támogatásra, ezekben az országokban ugyanis a törékeny politikai átmenetet a gazdasági válság mellett a kormányok gyenge legitimitása is fenyegeti. A brit források szerint elképzelhető, hogy a találkozó zárónyilatkozatában feltüntetik a támogatások pontos összegét, de erről még nem született egyértelmű döntés.

A normandiai üdülőhelyen szervezett G8-csúcs házigazdája, Nicolas Sarkozy francia elnök a mostani rendezvényt a Nyugat és a demokráciát támogató arab országok közötti új, hosszútávú partnerség "alapító pillanatává" akarja változtatni. Szóba kerülhet, hogy - hasonlóan ahhoz a segítséghez, amelyet Kelet-Közép-Európának adtak a berlini fal leomlása után - az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) kapjon szerepet a Földközi-tenger déli medencéjének gazdasági rekonstrukciójában. Egyiptom és Tunézia előre közölte igényeit: Kairó 2012 közepéig 10-12 milliárd dollárt szeretne kapni, míg Tunisz 25 milliárd dollárt kér öt év alatt.

A csúcstalálkozón elnöklő Franciaország már bemutatta a zárónyilatkozat tervezetét, amelyben a résztvevők a civil lakosság elleni erőszak leállítására szólítják fel a szíriai és a líbiai rezsimet.

"A szíriai vezetőkkel szemben a szankciók szigorításának kérdése egyértelműen felmerül, miután a tüntetők ellen alkalmazott erőszak Szíriában elfogadhatatlan" - közölte sajtótájékoztatóján Nicolas Sarkozy francia elnök, aki utalt arra, hogy ennek lehetőségét vitatják meg az államfők csütörtök esti munkavacsorájukon. A G8-on belül eltérő a nyugati országok álláspontja eltér Oroszországétól.