Aszódi: Még évekig húzódhat a fukusimai atomválság

Infostart
2011. május 20. 21:12
Akár kilenc hónapig is eltarthat, hogy lehűtsék a fukusimai atomerőmű sérült reaktorait - mondta az InfoRádiónak a Budapesti Műszaki Egyetem Nukleáris Technikai Intézetének igazgatója. Aszódi Attila hozzátette: a helyreállítás ezután is évekig húzódhat.

Kiderült, hogy a március 11-ei japán földrengésben, és az azt követő szökőárban súlyosan megrongálódott fukusimai atomerőmű 4-es blokkja, ahol pihentető medencében van az üzemanyag, mégsem sérült meg olyan mértékben, ahogy azt korábban gondolták. Az 1-es, a 2-es és a 3-as reaktornál azonban továbbra is nagyon komplikált a helyzet - mondta az InfoRádiónak a Budapesti Műszaki Egyetem Nukleáris Technikai Intézetének igazgatója.

Aszódi Attila hozzátette: a telephelyen még mindig viszonylag nagy sugárzást mérnek, és bár csökkent a tengerbe kibocsátott radioaktív anyag mennyisége, a szivárgás nem szűnt meg teljesen. Nagyon nehéz megmondani, mennyi ideig tart még a folyamat: a japán szakemberek szerint három-kilenc hónapot vehetnek igénybe a munkálatok - ennyi időre van szükségük ahhoz, hogy a reaktorokat stabilan a biztonságos száz fok alatti szintre tudják lehűteni.

A szakember elmondta azt is, hogy egy speciális védőépületet emelnek a reaktorok fölé, hogy szűrni lehessen a levegőt, így csökkenthetik a légnemű radioaktív kibocsátás kockázatát.

Ha mindezeket sikerül a japán szakembereknek elérniük, akkor lehet majd a hosszú távú kezelésről gondolkodni. Aszódi Attila szerint több évig is eltarthat, amire a sérült elemeket és az üzemanyagot kiszedik, és olyan állapotba hozzák a reaktorokat, hogy azok leszerelhetők legyenek.

Hanganyag: Sigmond Árpád


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást