Elhunyt az angol-ír megbékélés egyik vezéralakja

InfoRádió / MTI
2011. május 19. 15:42
Nyolcvanöt éves korában csütörtökön elhunyt Garret FitzGerald volt ír miniszterelnök, az angol-ír megbékélés egyik vezéralakja.

A család közleménye szerint FitzGerald egy dublini kórházban halt meg, rövid betegség után.

A Fine Gael (FG) jobbközép ír párt tagjaként 1981 és 1987 között kétszer is ült a miniszterelnöki székben, mindkét alkalommal a szociáldemokrata Munkáspárttal alkotott koalíció élén.

FitzGerald legnagyobb politikai sikereként tartják számon az 1985-ben, akkori hivatali kollégájával, Margaret Thatcherrel aláírt angol-ír megállapodást. Ez, az északír konfliktus ellenére, lehetővé tette a Nagy-Britannia és Írország közötti szorosabb együttműködést, és elősegítette az északír protestánsok és a katolikus kisebbség közötti megbékélést. A volt ír kormányfő 1992-ben vonult vissza a politika színpadáról.

FitzGerald 1926-ban született Dublinban. Közgazdász végzettséget szerzett, és apja - Desmond FitzGerald volt ír külügyminiszter - nyomdokaiba lépve 1965-ben kezdett politikai karrierbe. 1973-ban vált ismertté, amikor a külügyi tárca élére került a Liam Cosgrave vezette kabinetben.