Medvegyev változtatni akar az oroszországi életen

InfoRádió / MTI
2011. május 18. 15:21
A modernizáció Oroszország számára nélkülözhetetlen, ez egy folyamat az új minőség elérése érdekében; dolgozni kell, mert változtatni kell az ország életén - mondta Dmitrij Medvegyev orosz államfő szerdán. Medvegyev három éve elnök, s ez volt az eddigi legnagyobb sajtóértekezlete.

Az alig 46 éves államfő újra kitért a fő kérdés elől, hogy vajon legalább a maga számára eldöntötte-e, szeretne-e indulni a tavaszi elnökválasztáson. "A politikai élet nem show, hanem nehéz munka, meghatározott technológiákkal, amelyeket be kell tartani, és a döntéseket akkor kell közétenni, amikor erre megérett minden feltétel" - mondta, de hozzátette: a bejelentésre már nem kell sokáig várni.

Hangsúlyozta: Putyinnal a kulcskérdésekről egyformán gondolkodnak, értékrendjük közel áll egymáshoz, de a részletekben nem mindig értenek egyet. Példaként a modernizálást hozta fel, amelyet Putyin lassabb, fokozatos folyamatnak tart, míg szerinte Oroszország képes és kész a modernizáció felgyorsítására. Mindketten arra törekszenek azonban, hogy az ország korszerűvé és hatékonnyá legyen, hogy az emberek jól éljenek - mondta.

Oroszország és a NATO kapcsolatáról szólva kijelentette: meg kell állapodni a rakétavédelem kérdésében, különben "minden rossz forgatókönyv szerint alakul majd". Azt mondta, tudomásul veszi ugyan, amikor azt mondják, hogy a rakétapajzs nem Oroszország ellen irányul, de másnak nincsenek olyan lehetőségei, mint Oroszországnak, nincs miért ilyen mértékben felkészülni ellenük.

Kijelentette: Moszkva fenntartja magának a jogot, hogy felmondja a hadászati támadó fegyverek korlátozásáról és csökkentéséről szóló új START-III. szerződést, ha az Egyesült Államok erőlteti a rakétapajzs európai elemeinek fejlesztését. "Erre szeretném felhívni NATO-beli partnereink figyelmét. Készek vagyunk az együttműködésre, de reméljük, garanciákat kapunk arra, hogy ezek a potenciálok nem ellenünk irányulnak".

Kérdésre elmondta: Oroszország nem támogatja az ENSZ BT Szíriára vonatkozó esetleges határozatát, amennyiben az a líbiai határozatokhoz hasonló lesz, mert megmutatkozott, hogy az ilyen határozatokkal lehetséges a manipuláció.

A sajtóértekezleten azonban az előtérben belpolitikai kérdések álltak. Arra a felvetésre, hogy nincs-e itt az ideje visszaállítani a kormányzók és a felsőházi tagok választását az eddigi kinevezés helyett, Medvegyev azt mondta: a mai véleménye az, hogy még nem szabad visszaállítani a választhatóságot, mert a mai módszerrel hatékonyabban irányítható az ország, de néhány év múlva nyilván sor kerül erre.

Kijelentette: meggyőződése, hogy elnökként "nem szakad el a Földtől", jól látja a körülötte lévő valóságot, és ebben egyebek mellett sokat segít az internet, az emberekkel való érintkezés a világhálón és a minőségi újságírás.

Arra a kérdésre, hogy Mihail Hodorkovszkijnak, a Yukos kőolaj-ipari konszern bebörtönzött volt főrészvényesének szabadon engedése mennyiben veszélyes a társadalomra, Medvegyev annyit mondott: "semennyiben".

Az elnök megrendülten szólt arról, hogy még mindig nincs megoldva minden háborús veterán lakásügye, mert az állam és a hivatalnokok nem törődtek ezzel. Szó esett a tervezett moszkvai parkolási díjakról, az autók műszaki vizsgájával kapcsolatos rendszer változásáról, a mezőgazdaság és a közlekedés problémáiról, és még számos hétköznapi kérdésről.

Mosolygós, könnyed, sokat tréfálkozó elnök állt ki a mintegy 800 akkreditált orosz és külföldi újságíró elé, szuverén módon állta a rohamot, és példátlan módon maga is vezette a sajtóértekezletet a modernizációs törekvései emblémájának számító Szkolkovo tudományvárosban.