Netanjahu békefeltételei

InfoRádió / MTI
2011. május 16. 21:14
Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő felsorolta hétfőn azokat a célokat, amelyeket el akar érni a palesztinokkal kötendő békeszerződés keretében, s amelyekről szerinte "széles körű konszenzus" van Izraelben.

"A (ciszjordániai zsidó) teleptömböknek a mi ellenőrzésünk alatt kell maradniuk. Izraelt el kell ismerni a zsidó nép államának, és szuverén fővárosának továbbra is az egységes Jeruzsálemnek kell lennie" - mondta a miniszterelnök a parlament, azaz a kneszet ülésszakának megnyitóján.

"A (palesztin) menekültek problémáját Izrael határain kívül kell megoldani, s a békeszerződés véget kell vessen az Izraellel szembeni (palesztin) követeléseknek - folytatta Netanjahu. - Ha a béke útját választják, és lemondanak az erőszakról, látni fogják, hogy mi készek vagyunk a békére és a kompromisszumokra."

A miniszterelnök annak a vitának a keretében fejtette ki véleményét, amelyet a magyar származású Herzl Tivadar (Theodor Herzl), a zsidó állam megálmodója halálának 107. évfordulója alkalmából rendeztek.

Netanjahu csütörtökön az Egyesült Államokba utazik, ahol pénteken találkozik Barack Obama amerikai elnökkel és beszédet mond az amerikai törvényhozásban.