Már töltik az Endeavour üzemanyagtartályait

InfoRádió / MTI
2011. május 16. 07:38
Megkezdődött az Endeavour külső üzemanyagtartályainak feltöltése a floridai űrközpontban, s ha minden a tervek szerint alakul, az űrrepülőgép hétfőn elindul utolsó Föld körüli útjára.

A művelet három órát vesz igénybe: ez idő alatt mintegy kétmillió liter üzemanyagot szivattyúznak át az űrsikló külső üzemanyagtartályaiba. Előzőleg a NASA szakemberei ellenőrizték az Endeavour hajtóműveit és navigációs rendszerét, illetve a vezérlőberendezések működését.

Az Endeavournek ez lesz a huszonötödik, egyben az utolsó útja, amelyet kéthetesre terveznek. Az eredetileg április 29-re tervezett indítást többször elhalasztották műszaki okok miatt.

A meteorológusok szerint 70 százalékos az esélye annak, hogy a startidőpontban az időjárási körülmények kedvezőek lesznek. Az indítást a várakozások szerint négyszáz ezren tekintik meg a helyszínen, vagyis nagyjából feleannyi embert várnak, mint az április 29-i elhalasztott startra.

Azon részt vett volna Barack Obama elnök családjával és a legénység parancsnokának, Mark Kellynek a felesége, a lábadozó Gabrielle Giffords demokrata képviselőnő is, akit januárban fejbe lőtt egy merénylő. Ha esetleg a hétfői indítást is el kell halasztani, úgy a legközelebbi start időpontja május 28-a lehet.

Az űrsiklón hat űrhajós - öt amerikai és egy olasz - utazik, és az Endeavour rakterében egy kétmilliárd dollár értékű berendezést szállít a Nemzetközi Űrállomásra, amely a kozmikus sugárzás elemi részecskéit méri.

A NASA űrrepülőgép-programjának ez lesz a százharmincnegyedik és az utolsóelőtti küldetése. A Discovery márciusban hajtotta végre utolsó küldetését, és az amerikai űrkutatási hivatal tervei szerint a nyáron még elindítják az Atlantist, amelynek visszatértével befejeződik az 1981 áprilisában kezdődött program. Ezt követően az új generációs űrrepülők üzembe helyezéséig - várhatóan 2015-ig - az orosz Szojuz űrhajókat veszi igénybe a NASA, űrhajósonként 51 millió dollárért.