Az IMF-vezér letartóztatása megrengette az euró árfolyamát

Infostart
2011. május 16. 06:53
A Nemzetközi Valutaalap vezetőjének letartóztatása kérdésessé tette az európai adósságválságról mára tervezett európai tanácskozás kimenetelét. Dominique Strauss-Kahnt vasárnap New Yorkban vették őrizetbe nemi erőszak kísérlete miatt. Egy hétfő hajnali meghallgatáson ártatlannak vallotta magát. Az IMF-vezér letartóztatása nyomán az euró árfolyama a távol-keleti tőzsdéken a dollárral szemben hat, a jennel szemben pedig négy heti mélypontra zuhant.

Hétfőre halasztották Dominique Strauss Kahn IMF-főnök New York-i bírósági meghallgatását, hogy törvényszéki szakértők befejezhessék vizsgálatukat. A Valutalap vezetőjét bilincsbe verve vitték el arról a harlemi rendőrőrsről, ahol fogva tartották.

Az érintett európai országokban milliók találgatják, hogy milyen áldozatokkal jár majd nekik országaik adósságválsága - közben az egyik nemzetközi vezető, aki részt vehetett volna a megoldásban rács mögött ült.

Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap feje és potenciális francia elnökjelölt egy szállodai szobalány vallomása szerint meg akarta erőszakolni, majd mobiltelefonját és más tárgyait hátrahagyva elmenekült egy New York-i hotelből. Civilruhás rendőrök a Kennedy repülőtéren egy Air France gépről szedték és vitték el.

A szobalány egy szembesítésen kiválasztotta és a hatóságok szexuális bűncselekmény, nemi erőszak kísérlete és jogtalan fogvatartás miatt vádat emeltek a Valutaalap 62 éves vezetője ellen. Az állítólagos áldozat szerint a férfi meztelenül rontott ki a fürdőszobából, amikor takarítani kezdett szobájában, és molesztálni kezdte. Közben bezárta az ajtót, de a 32 éves nőnek valahogy sikerült elmenekülnie.

Dominque Strauss-Kahn, akit egy harlemi rendőrőrsön tartottak fogva, tagadta a vádat. Felesége is azonnal kiállt mellette és azt mondta, egy percig sem hiszi el a vádakat.

Strauss-Kahnt bűnössége esetén az első két vádpont mindegyikéért, külön-külön 15-től 20 évig, a harmadikért pedig három évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik. A valutaalap vezetőjét nem illeti meg diplomáciai mentesség.

Strauss-Kahn hétfőn jelenik meg először a bíróság előtt, amikor a vele szemben emelt vádakban az előzetes bejelentés szerint ártatlannak fogja vallania magát. A bíró ekkor dönt arról is, hogy mekkora óvadék ellenében védekezhet szabadlábon.

Ügyvédjei "lendületes" védekezést ígértek az ellene felhozott vádak ellen. Elmondásuk szerint az IMF-vezér úgy döntött: önként vállalja, hogy a testét a szállodai incidens közben elszenvedett esetleges sérülések után kutatva vizsgálatnak vessék alá.

Az IMF-vezér egyik ügyvédje az a Benjamin Brafman, aki Michael Jacksont, a "pop királyát" védte a gyerekmolesztálási ügyében, de több más bajba jutott hírességet is az ügyfelei között tudhat.

Strauss-Kahn környezete azonban tisztában van vele, hogy a nagy hatalommal rendelkező pénzügyi vezető szereti a nőket. "Nagy csábítóként" is emlegették, és 2008-ban komoly botrányt okozott házasságtörő viszonya egy magyar beosztottjával. Bocsánatkérése után az IMF bizalmat szavazott neki.

Strauss-Kahn, vagy ahogy a francia médiában hívják DSK, Angela Merkel német kancellárral találkozott volna, mielőtt ma részt vesz az EU-pénzügyminiszterek találkozóján. A tanácskozáson a görög és más eurozóna-országok adósságválsága a téma és az, hogy növeljék-e az Athénnek nyújtott segély összegét.

Az IMF közölte: egyelőre nem hajlandó kommentálni az ügyet. Ideiglenesen Dominique Strauss-Kahn helyettese, John Lipsky veszi át a Valutaalap irányítását. Pénzügyi elemzők megjegyezték: a hír komoly csapás az IMF-nek. Strauss-Kahn ugyanis átformálta és hatékonyabbá tette az IMF-et.

Görögországban úgy tartották, hogy DSK megértőbb volt az ország nehézségei iránt, mint az EU, az Európai Központi Bank, vagy a hitelezők, ezért aggodalommal fogadták a letartózatás hírét. Franciaországban sokkot váltott ki a hír.

A valutaalapnál kialakult hatalmi vákuummal párhuzamosan a botrányos bűnügy megkérdőjelezte Strauss-Kahn alkalmasságát arra, hogy jelöltesse magát a jövő áprilisi elnökválasztásokra, amelyeket a közvélemény-kutatásoknak az incidens előtti állása szerint fölényesen megnyerne a hivatalban lévő Nicolas Sarkozyvel szemben.

Mivel a botrány jól jött Sarkozy elnöknek, a baloldalon provokációról beszélnek, és nehezen tudják elhinni, hogy ilyen súlyos hibát vétene az ország vezetéséért ringbe szálló politikus.

A New York-i helyszínelők a szállodában DNS-mintákat vettek. Az IMF-vezért nemi erőszakkal vádoló 32 éves szobalányt - akinek nevét nem hozták nyilvánosságra - könnyebb sérülésekkel látták el a kórházban.

A hotel vezetői szerint a nő három éve áll a Sofitel alkalmazásában és mind a munkáját, mind a magatartását "tökéletesen kielégítőnek" minősítette.

Másfél havi mélyponton az euró

Az IMF vezetőjének ügye tovább növeli a bizonytalanságot a Görögországnak és a súlyos adósságválsággal küszködő többi euróövezeti tagországnak nyújtandó segítség körül.

Az euró 1,4063 dollárig gyengült hétfőn hajnalban. A legutóbbi kereskedési nap kezdetén, pénteken reggel még 1,4335 dolláron állt az euró. A japán jennel szemben kéthavi mélypontra, 113,35 jenre gyengült az euró hétfőn.

Görögország támogatása egy újabb, több tízmilliárd eurós hitellel Strauss-Kahn botrányától függetlenül is kétséges. A Die Welt című német lap hétfőn azt írta, hogy az IMF igen csalódott, amiért nem halad előre a várt ütemben a görög reformprogram, nem sikerült tartani a hiánycélt és nem indult be a privatizáció.

Az is előfordulhat, hogy a nemzetközi pénzügyi szervezet nem járul hozzá a görög hitel következő, júniusban esedékes részletének átutalásához, így az IMF-re jutó 12 milliárd eurót az uniós partnereknek kell átvállalniuk. Ugyanakkor a Die Welt uniós diplomáciai körökből származó értesülései szerint inkább az a valószínű, hogy az IMF a fenntartásai ellenére végül nem száll ki a görög programból.

"DSK-nak vége"

Megállt a politikai élet Franciaországban, vasárnap óta ugyanis mindenki a nemzetközi Valutaalap igazgatójának a szex-ügyével foglalkozik. A napilapok kivétel nélkül címlapon hozzák a szocialisták megmentőjének, a jövő évi elnökválasztások legnagyobb esélyesének tekintett Dominique Strauss-Kahn gyászos történetét.

"Az elképzelhetetlen forgatókönyv", "Villámcsapás az elnökválasztásra", "DSK-nak vége" , "A pokoli ügy" - ilyen és ezekhez hasonló címekkel indítják az újságok az egész francia politikai elitet megrázó történetet. A legjobban értesültnek tűnő baloldali Liberation című napilap tíz oldalon elemzi az eseményt, és az olvasók egyebek mellett megtudhatják, hogy a szocialista politikus nők iránti túlzott vonzalma, egyes megfogalmazások szerint "étvágya" téma volt egy április végi, a szerkesztőség tagjaival folytatott háttérbeszélgetésen is. Dominique Strauss- Kahn akkor egyebek mellett azt mondta a Liberation újságíróinak: "igen, szeretem a nőket, és akkor mi van?"

A politikai pártok képviselői egyébként továbbra is a "legnagyobb óvatossággal és viszafogottsággal" nyilatkoznak az esetről, a Dominique Strauss-Kahn-párti szocialisták pedig azt hangoztatják, hogy az ügy "egyáltalán nem jellemző rá".

A híradásokból azonban ennek éppen az ellenkezője derül ki. Egyes lapok azt hangsúlyozzák, hogy "mikrofonon kívül" több szocialista politikus is elismerte: Dominique-Strauss Kahn nagy "nőfogyasztónak" számított, sőt, ezt a vonzalmát egyesek betegesnek minősítették.

Most mindenki egy bizonyos Tristane Banon író-újságírónő esetével foglalkozik, akit 2002-ben Dominique Strauss-Kahn egy interjú közben meg akart erőszakolni. Az esetet az érintett 2007-ben egy televíziós műsorban részletesen is elmesélte, és ebből kiderül például, hogy a hölgynek csak komoly verekedés árán sikerült a helyszínről elmenekülnie.

"Letépte a melltartómat és megpróbálta kigombolni a farmarnadrágomat" - mondta a műsorban Tristane Banon, akit végül a szocialisták színeiben politizáló édesanyja beszélt le arról, hogy feljelentést tegyen. A nő vasárnap azt mondta a Le Parisien című napilapnak, hogy mára megbánta beavatkozását, a lánya pedig bejelentette: ügyvédjével konzultál és azt követően dönti el, hogy tesz-e feljelentést Dominique Strauss-Kahn ellen.

Az eddig megjelent elemzésekből egy dolog mindenesetre világosnak tűnik: bárhogyan alakuljon az Egyesült Államokban Dominique Strauss-Kahn sorsa, politikai pályafutása végérvényesen megpecsételődött Franciaországban. A kérdés most az, hogy mindez milyen mértékben árt a Szocialista Pártnak.

Figyelembe véve, hogy többen igyekeznek mentegetni őt, illetve úgy tenni, mintha mit sem tudnának "beteges" hajlamairól, azt lehet mondani, hogy a szocialisták szavahihetősége is erősen megkérdőjeleződhet.

Van esély felzárkózó térségi utód kinevezésére

A felzárkózó piaci országok kormányai "különösen neheztelnének", ha a szexuális bűncselekménnyel vádolt Dominique Strauss-Kahn esetleges idő előtti távozása után ismét európai vezérigazgató kerülne a Nemzetközi Valutaalap (IMF) élére - írta hétfői értékelésében a Financial Times, amely szerint "nincs hiány" hiteles és lehetséges felzárkózó térségi jelöltekből.

A londoni gazdasági napilap megemlíti Kemal Dervist, aki török pénzügyminiszterként - az IMF mentőprogramjának segítségével - "elkormányozta országát a szuverén csődtől" 2000-2001-ben, jelenleg pedig a washingtoni Brookings Institution világgazdasági programjának igazgatója.

Dervis az ENSZ Fejlesztési Programjának vezetőjeként adminisztratív tapasztalatokat is szerzett. Valószínűtlen azonban, hogy a jelenlegi török kormány támogatná őt, és ez hátrány - írta a Financial Times.

A lap idézi Simon Johnsont, az IMF egykori főközgazdászát, aki szerint Dervis "nagyon jó jelölt lenne - rajta van a dolgokon, és (szakmai) múltja erőteljes".

Johnson szerint ugyancsak hiteles jelölt lenne Agustin Carstens, a mexikói jegybank kormányzója, az IMF volt vezérigazgató-helyettese.

A Financial Times a lehetséges jelöltek között említi Stanley Fischert, az izraeli központi bank vezetőjét, aki korábban szintén az IMF vezérigazgató-helyettese - emellett a Világbank alelnöke és főközgazdásza is - volt.

A tisztségért versenybe szállók mezőnyében lehet Trevor Manuel egykori dél-afrikai pénzügyminiszter, aki az IMF jövőjével foglalkozó bizottságot is vezette, valamint Montek Singh Ahluwalia, az indiai tervbizottság alelnöke, az IMF független értékelő irodájának volt vezetője - írta a hétfői Financial Times.

A lap szerint jóllehet a kimenetel bizonytalan, annak valószínűsége azonban, hogy a Nemzetközi Valutaalap élére ezúttal fejlődő térségbeli jelölt kerül, most nagyobb, mint az IMF eddigi történetében valaha. Simon Johnson volt IMF-főközgazdász kijelentette a Financial Timesnak, hogy a felzárkózó térségi országok hosszú ideje várnak, és most úgy érezhetik, hogy megkapták az esélyt az IMF vezetői tisztségére.

Hanganyag: Panulin Ildikó


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Szvetnik Endre (London) tudósítása
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
S. Ráduly János (Párizs) tudósítása
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Németh Dávid elemzõ, ING
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást