Támogatják a kereskedelmi kedvezmények felülvizsgálatát

InfoRádió / MTI
2011. május 13. 16:33
Támogatják az európai uniós tagországok külügyminiszterei annak az európai bizottsági javaslatnak a fő irányvonalait, amelynek célja, hogy átfogó felülvizsgálatnak vessék alá az unión kívüli országoknak nyújtott kereskedelmi kedvezmények rendszerét - jelentette be az elnöklő Martonyi János a miniszterek brüsszeli találkozója után. Azt reméli az Európai Unió, hogy tárgyalópartnerek követik a közelmúltban tanúsított konstruktív hozzáállását az átfogó világkereskedelmi tárgyalásokon - közölte a külügyminiszter.

Leszögezte: a rendszer az elmúlt négy évtized során bizonyította értékességét, de alapos átalakításra szorul annak érdekében, hogy a kedvezmények azokhoz az országokhoz jussanak el, amelyek ténylegesen rászorulnak erre.

Az eltelt időben óriási változások mentek végbe a világgazdaságban - emlékeztetett.

A részleteket illetően a tagországok között még vannak viták, de az egyeztetésnek még csak az elején tartanak - jelezte Martonyi János.

A héten közzétett javaslatában a brüsszeli bizottság egyebek között azt javasolta, hogy a jelenlegi 176-ról csökkentsék "80 körülire" azoknak az országoknak a körét, amelyeket fejlődésük elősegítése érdekében az Európai Unió kedvezményes kereskedelmi elbánásban részesít.

Konstruktív hozzáállást remélnek

Az Európai Bizottság az elmúlt hetekben "óriási és innovatív" erőfeszítéseket tett, hogy előmozdítsa a Kereskedelmi Világszervezeten (WTO) belül folytatott, dohai fejlesztési menetrend néven is ismert tárgyalásokat, és a miniszterek arra biztatták a végrehajtó testületet, hogy vigye tovább ezt a munkát - szögezte le a találkozót követő sajtótájékoztatón a magyar diplomácia vezetője.

Karel De Gucht, a bizottság kereskedelmi felelőse elmondta, hogy a tárgyalók között továbbra is nagyok a nézeteltérések a piacra jutás több részletét illetően, ezért nem lehet pontosan látni, merre haladnak a tárgyalások, de a bizottság továbbra is eltökélt abban, hogy előrelépést érjenek el.