Az Egyesült Államok 5000 katonát vonhat ki az első ütemben Afganisztánból

InfoRádió / MTI
2011. május 10. 15:44
Az afganisztáni amerikai katonai vezetők azt javasolják, hogy az afganisztáni csapatkivonás első - júliusra tervezett - ütemében 5000 katonával csökkentsék az amerikai erők létszámát, amit az év folyamán egy újabb 5000 fős kivonás követhet majd - jelentette kedden a The Wall Street Journal.

A tervet, amely még Oszama bin Laden megölése előtt készítettek elő, s amely az Afganisztánban harcoló százezer fős amerikai kontingens csekély mértékű csökkentésével számol, a parancsnok, David Petraeus tábornok még nem terjesztette a Fehér Ház elé.

Az első ütemben távozó egységek között harcoló alakulatok is lennének.

Északkelet-Afganisztánban támadnak a tálibok

Több száz tálib fegyveres indított támadást kedden a Pakisztánnal határos északkelet-afganisztáni Nurisztán tartományban.

Samsz ul-Rahmán Zahid tábornok, tartományi rendőrfőnök szerint a szélsőségesek Kalasnyikov géppisztolyokkal, nehéz géppuskákkal és rakétagránátokkal támadtak meg délben több őrposztot egy olyan támaszpont körül, ahol tartalékos rendőrök vannak. A tábornok szerint az őrposztok késő délután is állták a nyomást, s erősítést is kaptak a tartományi fővárosból, Parunból.