Szabadon engedték az Angliában őrizetbe vett öt terroristagyanús férfit

InfoRádió / MTI
2011. május 4. 20:25
Angliában szabadon engedték azt az öt férfit, akit hétfőn vett őrizetbe a sellafieldi nukleáris mező közelében a terrorizmusellenes törvény alapján - közölte a brit rendőrség.

Az öt gyanúsított a 20-as éveiben jár, mindannyian Londonban élnek, és egyes források szerint bangladesi, más források szerint pakisztáni származásúak.

A rendőrség hétfő délután állította meg autójukat az északnyugat-angliai sellafieldi nukleáris létesítmények közelében. Manchesterben hallgatták ki őket, majd vádemelés nélkül szabadon engedték őket szerdán.

Sellafield Európa egyik legnagyobb nukleáris létesítménye, a Liverpooltól északra fekvő Windscale területén fekszik. Az 1940-50-es években a brit kormány atomfegyverkezési programjának helyszíne volt, s itt épült fel a világ első polgári célú atomerőműve, a Calder Hall, amelyet 2003-ban zártak be. A kormány tervei szerint a következő száz év alatt felszámolják az egész ipartelepet, amelyen jelenleg is működik egy használt nukleáris fűtőanyagot feldolgozó üzem.

Az öt gyanús fiatalt azt követően vették őrizetbe, hogy Nagy-Britanniában fokozták a biztonsági intézkedéseket Oszama bin Laden halála után. Bin Ladent egy amerikai kommandó hétfőn ölte meg Pakisztánban.

David Cameron brit kormányfő arra figyelmeztetett, hogy az al-Kaida-vezér halálát követően Nagy-Britanniának különösen ébernek kell lennie a terrorizmusellenes küzdelemben.

Az al-Kaida 2005-ben Londonban öngyilkos merényletet követett el, az autóbuszok és metrók utasai közül 52-en haltak meg.