Washington visszakozott az élő pajzsként használt asszonnyal kapcsolatban

InfoRádió / MTI
2011. május 3. 10:22
A washingtoni Fehér Ház visszakozott hétfő este azzal a közléssel kapcsolatban, hogy Oszama bin Laden élő pajzsként használt egy nőt, amikor amerikai kommandósok megtámadták.

John Brennan, Barack Obama elnök terrorelhárítási tanácsadója nem sokkal korábban sajtóértekezletén közölte, hogy a nő feltehetőleg a terroristavezér egyik felesége volt, és a tűzharc áldozata lett.

"Ahogy én tudom, amikor bin Ladent célba vették, (egy nő) úgy változtatott helyet, hogy abból arra lehet következtetni: élő pajzsként használták. És hogy bin Laden vagy fia intézte így, vagy ő maga... igen, ahogy én tudom, megölték, és bin Laden egyik felesége volt" - mondta Brennan.

Egy meg nem nevezett, magas rangú fehér házi tisztségviselő utána este úgy nyilatkozott: miután az akcióban részt vevő kommandósokat részletesen beszámoltatták a művelet mozzanatairól, kiderült, hogy a szóban forgó asszony nem halt meg, csak megsebesült a combján. A ház egy másik részében halt meg egy eddig nem azonosított nő lövésektől, valamint bin Laden Hálid nevű fia, továbbá a terroristavezér bizalmas hírvivője, Sejk Abu Ahmed, valamint a hírvivő fivére. A hírvivőről és fivéréről már korábban tudták, hogy bin Laden segítője az al-Kaida szervezetében - mondta.

A kommandós akció idején 23 gyerek és kilenc nő tartózkodott a házban. Õket mind átadták a pakisztáni hatóságoknak - közölte egy másik, meg nem nevezett hírszerzési tisztségviselő. Az amerikai haditengerészet úgy tudja, hogy bin Laden hat éve élt abban a házban - tette hozzá a nyilatkozó.