Fiuméból szállított fegyvereket bin Laden

InfoRádió / MTI
2011. május 3. 11:13
Egy tavaly közzétett, korábban titkos dokumentum szerint még 1986-ban Zágrábban és Belgrádban fegyvereket, a boszniai háború idején pedig a horvát fővárosban lakásokat is vásárolt Oszama bin Laden - közölte a horvát Vecernji List napilap.

A dokumentum szerint mintegy 100 millió dollár értékben vásárolt az al-Kaida akkor 29 éves vezetője, aki "az afganisztáni szovjet megszállók kiűzésére" szerzett fegyvereket az egykori Jugoszláviában. Bin Laden a modern fegyvereket a fiumei (Rijeka) kikötőből a pakisztáni Karacsiba, majd onnan Afganisztánba szállíttatta.

A lap felidézi, hogy a boszniai háború idején a terroristavezér Mowafak nevű "humanitárius" szervezete Zágrábban is aktívan tevékenykedett. A szudáni Al Obid közreműködésével - akit később az al-Kaida tagjaként letartóztatták és Guantánamóba szállítottak - fegyvereseket és pénzt is küldött.

Ugyancsak a Mowafakon keresztül bin Laden Zágráb Borovje nevű városrészében hat lakást is vásárolt, ezeknek a tulajdonosai azonban ma ismeretlenek - közölte internetes kiadásában a horvát napilap.