Obama bejelentette: megölték Oszama bin Ladent

InfoRádió / MTI
2011. május 2. 06:09
Az Egyesült Államok egy katonai műveletben végzett Oszama bin Ladennel, az al-Kaida terrorszervezet vezetőjével - jelentette be vasárnap éjjel a Fehér Házból élőben közvetített rendkívüli televíziós beszédében Barack Obama amerikai elnök.

"Igazságot tettünk" - fogalmazott Obama, hozzátéve, hogy az Egyesült Államoknak az al-Kaida elleni harca nem az iszlám elleni háború, mint ahogy ez az akció sem "az iszlám ellen irányult, mert bin Laden nem volt muzulmán vezető".

Az akciót egy kis létszámú amerikai egység hajtotta végre, tűzharcban ölte meg bin Ladent, majd elhozta a helyszínről a holttestét. Az akcióban az amerikaiak közül senki nem esett el. A katonák ügyeltek arra, hogy polgári lakosok ne essenek áldozatul a műveletnek - hangsúlyozta az amerikai elnök.

Barack Obama elmondta, hogy a múlt héten adott parancsot bin Laden megölésére, miután úgy ítélte meg, hogy elegendő hírszerzési információ áll rendelkezésre az akció végrehajtásához, és lehetőség is van rá. Az elnök szerint a műveletet a pakisztáni terrorelhárítással együttműködve hajtották végre.

A pakisztáni hírszerzés illetékesei megerősítették, hogy végeztek az al-Kaida vezetőjével Iszlámábád közelében.

Obama telefonon beszélt Aszif Ali Zardari pakisztáni elnökkel, és kifejezte neki abbéli reményét, hogy Pakisztán továbbra is segíti Amerikát az al-Kaida és szövetségesei elleni küzdelemben.

Obama emlékeztetett arra: hivatalba lépése után azonnal közölte Leon Panettával, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatójával, hogy az Egyesült Államok legfőbb feladata az al-Kaida elleni harcban Oszama bin Laden elfogása vagy megölése.

A bin Laden megöléséről szóló első híradások után, még a hivatalos bejelentést megelőzően több százan spontán ünneplésbe kezdtek - amerikai zászlókat lengetve - a washingtoni Fehér Ház előtt. Az elnöki bejelentés után New Yorkból, Philadelphiából és az Egyesült Államok több más nagyvárosából is örömünneplésről érkeztek jelentések.

George W. Bush, aki az al-Kaida által 2001. szeptember 11-én New York és Washington ellen elkövetett terrortámadások idején az Egyesült Államok elnöke volt, "nagyon jelentős eredménynek minősítette" bin Laden megölését. Az al-Kaida vezetője már azelőtt is rajta volt a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) által a tíz legveszélyesebbnek tartott körözött személy listáján, hogy a terrorhálózat elkövette a négy utasszállító repülőgép eltérítésével végrehajtott és több mint háromezer halálos áldozatot követelő, összehangolt merényleteket.

Obama bejelentésének hatására a távol-keleti tőzsdéken csökkent az arany és az olaj ára, a dollár árfolyama pedig emelkedett.

Fokozott védelem alá helyezték az Egyesült Államok külföldi diplomáciai képviseleteit, és az amerikai külügyminisztérium világszerte nagyobb óvatosságra intette az utazó amerikaiakat.

Zajlik a a holttest azonosítása

Az Egyesült Államok DNS-vizsgálatot és arcfelismerő technikákat alkalmaz Oszama bin Laden holttestének azonosítására, hogy teljesen bizonyossá váljon: az al-Kaida vezetőjét ölték meg a pakisztáni katonai akcióban - közölte hétfőn egy amerikai tisztségviselő. A tesztek eredményére néhány napot kell várni - tette hozzá.

Az ellenállást tanúsító bin Ladent fejbe lőtte annak az amerikai kommandónak az egyik tagja, amely végrehajtotta az akciót a pakisztáni Abbotábádban. Az elitegység tagjai kevesebb mint 40 percet tartózkodtak a földön a nagy lakóépületnél, ahol bin Laden rejtőzött.

Az akciót élőben nézte kamerák segítségével Leon Panetta, a CIA új vezetője és más hírszerzési vezetők a szervezet virginiai központjából, és "nagy megelégedésükre szolgált" - mondta a neve elhallgatását kérő nyilatkozó.

Az utolsó rejtekhely

Oszama bin Ladent, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat vezérét Iszlámábád közelében, egy kétszintes házban érte a halál. Az épület hozzávetőleg száz méterre van egy pakisztáni katonai akadémiától. Négy amerikai helikopter csapott le helyi idő szerint hétfő hajnalban a házra.

Lángok csaptak fel az épületből a terrorellenes kommandó támadása után. Ezután megerősítették, hogy a világ leginkább keresett terroristáját nem egy barlangban, hanem egy katonai akadémiájáról ismert pakisztáni városban ölték meg. Az amerikai hírszerzés korábban úgy vélte, hogy bin Laden Pakisztán és Afganisztán határvidékén rejtőzködik.

Karneváli hangulat Washington belvárosában

"USA! USA!" - skandálta meg-megújuló erővel több százas tömeg a Fehér Ház előtt, még jó két órával az után is, hogy Barack Obama elnök bejelentette: Pakisztánban amerikai különleges egységek megölték Oszama bin Ladent, az al-Kaida vezetőjét.

A Fehér Ház felé közeledve az éjszakai utcákon egyre gyakoribbakká váltak a tülkölő autók, amelyekből kihajolva lelkes fiatalok lobogtatták a csillagos-sávos zászlót. Az amerikai nemzeti színek minden elképzelhető méretben és formában megjelentek: kalapon, pólón és az egész testet beborító lobogón.


Az autórádióból folyamatosan szóltak az Oszama bin Laden megöléséről szóló hírek. Az NPR közszolgálati rádió az egész éjszakát az Amerikában 9 és fél éve várt eseménynek szentelte. Megszólaltak a 2001. szeptember 11-i terrortámadások túlélői, az áldozatok hozzátartozói, valamint amerikai és külföldi politikusok és szakértők.

Csaknem egybehangzóan örültek bin Laden végének, de hangsúlyozták: noha a kígyó fejét levágták, ezzel még távolról sem végeztek az egész al-Kaidával. Az amerikai különleges erők által Pakisztánban végrehajtott akcióval kapcsolatban az NPR-en elhangzott, hogy a különleges erők helikopterrel érkeztek az abbotábádi lakóházhoz, amelyben bin Laden rejtőzködött és az egész akció mindössze 40 percig tartott.

Az amerikai elnök hivatala és rezidenciája körüli utcákat villogó lámpájú rendőrautók zárták le, a környéken vaskordonokkal megrakodott teherautók várakoztak, az MTI által megszólított biztonsági emberek pedig csak annyit nyilatkoztak: várnak és figyelnek, mert nem tudni, mit hozhat még ez az éjszaka.

A Pennsylvania Avenue Fehér Ház előtti, sétálóutcává alakított szakaszán spontánul összeverődött, lelkes fiatalok százai ünnepeltek. Körülöttük profi fényképezőgépek és tévékamerák tucatjai. A tömeg állandóan cserélődött: legalább annyian jöttek, mint amennyien távoztak a langyos májusi éjszakában. A levegőbe itt-ott marihuánaillat vegyült és a rend éber őrei ezúttal nem csaptak le azokra, akik sörrel ünnepeltek.

"Végre megvagy!" és "9/11 óta vártunk erre" - bekiabálások hallatszottak a "USA! USA!" skandálások közötti szünetekben. A himnusz és a többi hazafias ének hajnali kettőig már többször is elhangzott.

"Oszama bin Laden halott", "Erős Amerika", "Egyesült nemzet" - hirdették a sebtében összetákolt, vagy más rendezvényekről származó, gondosan megtervezett transzparensek, amelyeknek mondanivalóját hordozóik itt is helytállónak érezték.

A tömeg hazafias ünnepélyességet, egyfajta kielégített igazságérzetet sugárzott. A hangulat akkor hágott a tetőfokára, amikor egy fiatalember felmászott a Fehér Ház előtti, biztonsági kamerákkal felszerelt egyik lámpaoszlopra, kiemelte tartójából az amerikai zászlót és meglengette azt a feje fölött.

"USA! USA!" - hangzott a lelkes válasz sokszáz torokból.