A hullámsír ellentétes az iszlám vallási szabályaival

InfoRádió / MTI
2011. május 2. 13:33
A párizsi nagymecset meglepetésének adott hangot hétfőn az amerikai hírtelevíziók azon bejelentését követően, hogy Oszama bin Laden holttestét az amerikai hatóságok hullámsírba helyezték, mert "ez teljesen ellentétes az iszlám vallási szabályaival".

Dalil Boubakeurnek, a nagymecset rektorának környezetébe tartozó forrás "nagyon meglepődött" a híren, és annak ellenőrzését kérte.

A forrás szerint a muzulmán hagyományok azt írják elő, hogy az elhunyt holttestét először szappanos, majd tiszta, végül pedig kámforos vízzel le kell mosni, mielőtt azt három gyolcsdarabba betekernék. A sírba tétel pedig földben, koporsó nélkül kell hogy történjen. A holttestet Mekkával párhuzamosan kell elhelyezni, a fejet kissé jobbra, Kába szentélye, a mekkai nagymecset felé fordítva - hangsúlyozta a párizsi forrás.

A CNN és az MSNBC azt jelentette, hogy az amerikai különleges szolgálatok azért temették el a tengerbe bin Ladent, hogy a megölt terrorista vezér földi maradványainak ne legyen ismert sírhelye, amely a későbbiekben egyfajta kegyhellyé válhat az iszlamisták számára.