Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Robbanás egy marokkói kávézóban - 11 külföldi az áldozatok között

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A hatóságok gyanúja szerint egy öngyilkos merénylő robbantott a marokkói Marrakes egyik kávéházában csütörtökön - közölte az AFP francia hírügynökséggel egy rendőrségi illetékes.

A detonáció legkevesebb tizennégy ember halálát okozta - közölték helyi illetékesek. Az áldozatok közül tizenegy külföldi volt, hivatalos jelentések szerint különböző országok állampolgárai, de nem közölték, hogy melyeké. A sebesültek száma húsz körüli.

A hatóságok előbb balesetre gyanakodtak, mondván, hogy gázrobbanás történt, majd később közölték, hogy valószínűleg bűncselekményről van szó. Ha ez utóbbi verzió nyer megerősítést, úgy az elmúlt nyolc év legvéresebb merénylete történt az észak-afrikai országban.

A detonáció a városközpontban lévő, turisták által közkedvelt kávézó épületének a második szintjén következett be. A vendéglátóegység forgalmas környékén pánik tört ki a robbanás hatalmas döreje miatt. A robbanás ebédidőben következett be, amikor az a tér, ahol a kávézó van, zsúfolásig tele volt emberekkel.

Nyolc évvel ezelőtt, 2003. május 16-án Casablancában, Marokkó pénzügyi fővárosában iszlamista szélsőségesek hajtottak végre összehangolt öngyilkos merényleteket. Tizenkét kamikaze éjfél körül öt helyszínen robbantotta fel önmagát, s ennek következtében 33 ártatlan ember vesztette életét, köztük külföldiek is.