Inforádió

Meghallgatom Élő adás

IAEA-főigazgató: Szíria titokban atomreaktort akart építeni

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Amano Jukija, az ENSZ alá tartozó Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) vezetője csütörtökön elismerte, hogy Szíria titokban atomreaktort akart építeni.

Amano kijelentette, hogy az izraeli harci repülők által öt évvel ezelőtt megsemmisített célpont "egy építés alatt álló reaktor volt". A főigazgató egy, a fukusimai katasztrófáról tartott sajtóértekezleten nyilatkozott. Amano a párizsi székhelyű Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetnél (OECD) tett látogatást, amelyen a szökőár sújtotta japán atomerőművel kapcsolatos eltakarítási munkálatokról volt szó.

Izrael hivatalosan sosem nyilatkozott a szíriai létesítmény elleni csapásról, és annak végrehajtását sem ismerte el.

Szíria tagadta, hogy a lerombolt épületet nukleáris célra használták volna. Damaszkusz elutasít minden olyan vádat, amely szerint titkolt nukleáris tevékenységet folytat.

A NAÜ korábbi jelentései csak sejtetni engedték, hogy a célpont egy reaktor volt, s ez az első alkalom, hogy a szervezet egyértelműen kijelentette ezt. A NAÜ eddigi beszámolóiban annyit írt, hogy a lerombolt létesítmény méreteiben hasonlított egy reaktorhoz, és a grafit, valamint uránnyomok is erre utaltak.

Amerikai hírszerzési adatok szerint az épület egy csaknem kész atomreaktor volt, amelyet ha befejeznek, képes lett volna atomtöltetekhez szükséges plutónium előállítására.

A szóban forgó al-Kibar sivatagi területre a NAÜ 2008-as látogatása után nem engedték be a szervezet ellenőreit, így a gyanú, hogy Szíria rejteget valamit, további alapot nyert.

Damaszkusz nem túl együttműködő az atomkérdésben, és a NAÜ információszerzési kísérleteit rendszerint katonai természetű korlátozásokra hivatkozva hárítja.