"Akármit gondolnak Kadhafiról, jó partner volt"

InfoRádió / MTI
2011. április 27. 07:40
A kormányellenes lázadással és NATO-csapásokkal küzdő Moammer Kadhafi líbiai vezető esetleges bukása az Egyesült Államok számára azzal a veszéllyel fenyeget, hogy rövidtávon megnehezíti a terrorizmus elleni küzdelmet - vélekedett Michael Hayden, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) volt vezetője.

A volt tábornok, aki 2006-2009 között állt a CIA élén, egy keddi egyesült államokbeli konferencián kijelentette: a CIA jó munkakapcsolatot tartott fenn Kadhafival és egykori külügyminiszterével, az április elején külföldre szökött Músza Kuszával. (Kusza külügyminisztersége előtt hosszú ideig a líbiai titkosszolgálatot vezette.)

"Bármit is gondolnak Kadhafiról és Músza Kuszáról, jó partnerek voltak a terrorizmus elleni harcban" - mondta Hayden hallgatóságának.

Kadhafi a nemzetközi közösség "számkivetettjének" számított, miután 1998-ban utasítást adott a PanAm amerikai légitársaság egyik gépének a skóciai Lockerbie feletti felrobbantására. A líbiai vezető 2003-ban azonban ismét elnyerte a Nyugat kegyeit, az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózat ellen pedig saját hatalmi érdekeit követve küzdött.

Obama segélyt küld a líbiai ellenzéknek

Barack Obama amerikai elnök utasítást adott arra, hogy az amerikai kormány küldjön 25 millió dollár értékű segélyt a Kadhafi csapatai által fenyegetett ellenzéki csoportoknak, illetve a polgári lakosság védelmére.

Az elnök erre Robert Gates védelmi és Hillary Clinton külügyminisztert utasította, helyi idő szerint kedden Washingtonban kiadott rendeletében. Obama ebbéli szándékáról már a múlt héten tájékoztatta az amerikai törvényhozást.

A rendelet értelmében emberélet kioltására nem alkalmas eszközöket, illetve szolgáltatásokat adhatnak a bengázi székhelyű Átmeneti Nemzeti Tanács által vezetett ellenzéki csoportoknak.

A 25 millió dolláros keretből így többek között járműveket, tartálykocsikat, mentőautókat, orvosi felszerelést, golyóálló mellényeket, távcsöveket és rádiós adó-vevő készülékeket küldhetnek a líbiai ellenzéknek.