Újabb összecsapások a thai-kambodzsai határon

InfoRádió / MTI
2011. április 26. 11:22
Egy újabb helyen, az eddigi harcok helyszínétől mintegy 150 kilométerre keletre voltak kedden súlyos összecsapások Thaiföld és Kambodzsa között, a közös határ vitatott területén.

A felek aknavetőkkel és kézi fegyverekkel lőtték egymást.

Szanszern Kajevkamnerd, a thai hadsereg szóvivője azt mondta, hogy az összetűzés a XI. századi Preah Vihear szentély közelében robbant ki. Phaj Sziphan kambodzsai kormányszóvivő megerősítette az értesülést. Hozzátette, hogy thai részről egy harci gépe is bevetettek. A hágai Nemzetközi Bíróság egy ítéletében Preah Vihear szentélyt Kambodzsának ítélte, és az UNESCO, az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete 3 évvel ezelőtt a világörökség részévé nyilvánította.

Thaiföld és Kambodzsa határ több pontján a múlt péntek óta folynak összecsapások. A 798 kilométeres határvonal több szakasza is vitatott. A thaiföldi és kambodzsai katonák 2008 óta többször is összecsapásokba keveredtek egymással. A legutóbbi harcokban - vasárnapig - a két oldalon legalább 12 katona vesztette életét. Az ellenségeskedések miatt a thaiföldi oldalon 30 ezren, míg Kambodzsában 17 ezren kényszerültek lakhelyük elhagyására.

Szakértők szerint nem valószínű egy kiterjedtebb háború, ugyanakkor a korábban kötött számtalan tűzszünet nem akadályozta meg a vérontást. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár tűzszünetet sürgetett, de a fegyvernyugvás esélyei bizonytalanok.