Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Több halálos áldozata van a "rendcsinálásnak" Szíriában

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A rendfenntartó erők legkevesebb 130 kormányellenes tüntetőt öltek meg Szíriában az elmúlt napokban - közölték helyi jogvédő szervezetek kedden. A megmozdulások leverésében hétfő óta egyes városokban a hadsereg is részt vesz.

A kormány álláspontja szerint a hadsereg a "terrorista csoportoktól" félő helyi lakosok kérésére vonult be tankokkal és nehézfegyverekkel délnyugat-szíriai Deraa városába. A hatalom a tüntetések kezdete óta ragaszkodik ahhoz, hogy a demonstrációk "fegyveres bandák" művei. A szervezők szerint a megmozdulások részvevői fegyvertelenek voltak és semmilyen radikális csoporthoz nem tartoztak.

Szemtanúk beszámolója szerint a 75 ezres lakosú Deraaba érkező több mint 3000 katona minden irányba lövöldözött, miközben páncélozott járműveik fedezetében végigvonultak a városon. Mások arról számoltak be, hogy a katonák a házakba is betörtek. Szemtanúk szerint a rendfenntartók tüzet nyitottak azokra, aki elhagyták otthonaikat. A városban legalább 39 ember meghalt, 70-en pedig súlyosan megsebesültek. Katonai források szerint több "terrorista vezetőt" is letartóztattak, illetve fegyvereket és lőszert is lefoglaltak.

A deraa-i akció mellett a fegyveres erők Damaszkusz egyik külvárosában, Dumában, a közép-szíriai Homszban illetve a Földközi-tenger partján található Dzselbében is megjelentek.

A katonai akciókkal párhuzamosan a hatóságok péntek óta letartóztatási hullámot is indítottak az aktivisták ellen. Egy emberjogi szervezet szerint eddig 221 ember tűnt el.