eur:
392.73
usd:
366.23
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Több halálos áldozata van a "rendcsinálásnak" Szíriában

A rendfenntartó erők legkevesebb 130 kormányellenes tüntetőt öltek meg Szíriában az elmúlt napokban - közölték helyi jogvédő szervezetek kedden. A megmozdulások leverésében hétfő óta egyes városokban a hadsereg is részt vesz.

A kormány álláspontja szerint a hadsereg a "terrorista csoportoktól" félő helyi lakosok kérésére vonult be tankokkal és nehézfegyverekkel délnyugat-szíriai Deraa városába. A hatalom a tüntetések kezdete óta ragaszkodik ahhoz, hogy a demonstrációk "fegyveres bandák" művei. A szervezők szerint a megmozdulások részvevői fegyvertelenek voltak és semmilyen radikális csoporthoz nem tartoztak.

Szemtanúk beszámolója szerint a 75 ezres lakosú Deraaba érkező több mint 3000 katona minden irányba lövöldözött, miközben páncélozott járműveik fedezetében végigvonultak a városon. Mások arról számoltak be, hogy a katonák a házakba is betörtek. Szemtanúk szerint a rendfenntartók tüzet nyitottak azokra, aki elhagyták otthonaikat. A városban legalább 39 ember meghalt, 70-en pedig súlyosan megsebesültek. Katonai források szerint több "terrorista vezetőt" is letartóztattak, illetve fegyvereket és lőszert is lefoglaltak.

A deraa-i akció mellett a fegyveres erők Damaszkusz egyik külvárosában, Dumában, a közép-szíriai Homszban illetve a Földközi-tenger partján található Dzselbében is megjelentek.

A katonai akciókkal párhuzamosan a hatóságok péntek óta letartóztatási hullámot is indítottak az aktivisták ellen. Egy emberjogi szervezet szerint eddig 221 ember tűnt el.

Címlapról ajánljuk
Videó a Hamász túszairól: valóság vagy propaganda?

Videó a Hamász túszairól: valóság vagy propaganda?

A Hamász által elrabolt izraeliek körülbelül fele már meghalt Gázában. Ezt állította egy izraeli-amerikai túsz, akinek videóját szerdán tette közzé a Hamász. A felvételt propagandának minősítették – mivel azt Izraelnek a Rafah gázai város ellen készülő támadása előtt adták ki.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×