Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hogyan szökhetett meg ötszáz rab egy szigorúan őrzött börtönből?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az afgán biztonsági erők már legalább hatvanöt rabot elfogtak, kettőt pedig megöltek a közül a közel ötszáz fogoly közül, akik hétfő hajnalban szöktek meg a dél-afganisztáni Kandahár börtönéből - közölte a kandahári tartományi kormányzó hivatala.

A börtönőrök hétfő reggel fedezték fel, hogy mintegy ötszáz rabnak nyoma veszett, és az egyik cellából alagút vezet a külvilágba. Az afgán biztonsági erők a nemzetközi koalíció csapataival karöltve hajtóvadászatot indítottak a szökött rabok - pakisztáni lázadók, afgán tálibok és politikai elítéltek - után. A hatóságok rögzítették minden elítélt biometrikus adatait, így az azonosítás nem okoz gondot.

A tálibok azt állítják, hogy a szökevények több mint egyötöde középszintű tálib vezető. Nagy részük már valószínűleg átszökött a tálibok hátországának számító Pakisztánba, bár az afgán hatóságok megerősítették a gyakran könnyedén átjárható, 2400 kilométer hosszú afgán-pakisztáni határ őrizetét. Ha vannak olyanok, akik Afganisztánban maradnak és nem sikerül elfogni őket, a tálibok sorait erősíthetik, ráadásul egy olyan időpontban, amikor a nyár közeledtével hevesebbé szoktak válni a harcok.

Az afgán igazságügyi minisztérium azt gyanítja, hogy belső segítői voltak a foglyoknak. Mással nem nagyon magyarázható az a szervezettség, amellyel egyetlen cellán keresztül néhány óra leforgása alatt egy egész blokk kiürült.

Több millió dolláros felújítás

A kandahári Szarposza börtönt több millió dolláros költséggel újították fel és erősítették meg azt követően, hogy 2008-ban a tálibok kilencszáz társukat szabadították ki onnan. Afgán tisztviselők és NATO-támogatóik rendszeresen arról számoltak be, hogy a börtön biztonsága nagyban megnőtt a három évvel ezelőtti fogolyszöktetés óta.

Nem világos, hogy az egyméteres átmérőjű, 320 méter hosszú alagúton miként tudott ennyi rab ilyen rövid idő alatt - óránként több mint száz ember - elmenekülni egy állítólag szigorúan védett börtönből.

Az alagút egy, a börtön látóhatárán belül lévő házból indult ki. Zabiullah Mudzsahid tálib szóvivő hétfőn közölte, hogy embereik öt hónap alatt ásták ki a börtönig vezető alagutat, elkerülve a kormányzati ellenőrzőpontokat és a jelentősebb utakat. Négy és fél órán keresztül tartott a szöktetési művelet úgy, hogy azt a fegyőrök nem vették észre.

A tömeges fogolyszökés következményeként az amerikai hatóságok késleltethetik a bagrami börtön feletti ellenőrzés átadását az afgánoknak. A Kabultól északra fekvő bagrami légitámaszponton létesített börtönben sok veszélyes lázadót őriznek. Emberjogi csoportok élesen bírálták az itt uralkodó állapotokat, amelyek szerintük a guantánamói börtöntáboréhoz hasonlíthatóak.