Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Egyiptomban újabb per kezdődött a volt belügyminiszter ellen

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Újabb per kezdődött kedden a volt egyiptomi belügyminiszter ellen per, Habíb el-Adlit ezúttal azzal vádolják, ő adott utasítást arra, hogy a január 25-én kirobbant népfelkelés kormányellenes tüntetőire lőjenek.

Egy hivatalos összesítés szerint a 846 embert megöltek, sokakat megsebesítettek a 18 napig tartó megmozdulások során, amelyek eredményeként február 11-én távozott a hatalomból Hoszni Mubarak egyiptomi államfő, aki jogkörét a hadseregre ruházta át.

Adlinak és hat társának a tüntetők haláláért kell felelni, valamint azért a bizonytalanságért, amit az keltett, hogy a rendőröket a január 28-i nagy tüntetés után visszavonták az utcákról - írta a MENA egyiptomi hírügynökség.

A bíróságot a tárgyalás idején nagy erőkkel őrizte a rendőrség és a hadsereg. Az épület körül rendőrkordont vontak és a rendet a hadsereg harckocsijai is vigyázták.

Mintegy ötven ember, az áldozatok hozzátartozói és tüntetők, a bíróság épületénél halálbüntetés kiszabását és az exminiszter azonnali kivégzését követelte.

Habíb el-Adli ellen március 5-én már megkezdődött egy per, amelyben pénzügyi visszaélésekkel vádolják. A volt politikust idén január végén menesztették a belügyi tárca éléről, s egy héttel Hoszni Mubarak elnök bukása után, február 17-én tartóztatták le. Õ a Mubarak-rendszer első magas rangú tisztségviselője, aki az igazságszolgáltatás elé került.

A politikus és családtagjai bankszámláit februárban befagyasztották annak nyomán, hogy az ügyészség azzal vádolta meg Habíb el-Adlit, hogy 678 ezer dollárnak megfelelő összeget utalt át számlájára egy vállalati vezető. A volt belügyminisztert a lakosság nagy része gyűlöli, és leváltását a január 25-én kirobbant népfelkelés kezdete óta követelték a kormányellenes tüntetők. Habíb el-Adli, míg hivatalban volt, 500 ezer fős biztonsági erő fölött rendelkezett.