Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Csökkentik a damaszkuszi amerikai nagykövetség létszámát

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A washingtoni külügyminisztérium elrendelte a damaszkuszi amerikai nagykövetség létszámának csökkentését és Szíria mielőbbi elhagyására szólította fel az amerikai állampolgárokat, mert az arab országban - a reformpárti tüntetőkkel szembeni egyre erőszakosabb kormányzati fellépés miatt - "bizonytalanná és ingataggá" vált a helyzet.

Az amerikai külügyminisztérium helyi idő szerint hétfőn Washingtonban jelentette be, hogy Szíria elhagyására utasította a damaszkuszi külképviselet "nem létfontosságú" feladatokat ellátó diplomatáit, valamint a külképviselet teljes személyzetének összes családtagját.

Már több mint négyszázan haltak meg Szíriában azóta, hogy rendszerellenes tiltakozások robbantak ki az országban - állították hétfőn helyi jogvédők.

Az elmúlt napok történéseit elemezve helyi szakértők úgy vélik, a damaszkuszi hatóságok erőszakkal próbálnak meg felülkerekedni a belső válságon. Az ötven éve érvényben lévő rendkívüli állapot feloldása nem mérsékelte az indulatokat, sőt fellelkesítette az utcán tüntetőket, akik újabb követelésekkel álltak elő. Most már a Baasz párt kizárólagos uralmának eltörlését és egy demokratikus politikai rendszer létrehozását, a rendőrség szervezetének feloszlatását, általános választások kiírását akarják.