eur:
393.33
usd:
367.48
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Václav Klaus kinevezte az új cseh minisztereket

Két új minisztert - a belügyi és a közlekedési tárca élére - nevezett ki Václav Klaus cseh államfő.

Az új belügyminiszter Jan Kubice független biztonsági szakértő lett, aki korábban a cseh rendőrség szervezett bűnözés elleni osztályát vezette. Kubice Radek John, a Közügyek (VV) párt elnökét váltotta a belügyi tárca élén.

John távozását a belügyminisztérium éléről Petr Necas miniszterelnök kezdeményezte azzal az indokkal, hogy ezt a tárcát független szakértőnek kell irányítania. Radek John továbbra is a kormány alelnöke maradt, s ebben a tisztségében a korrupció elleni harcot fogja koordinálni.

Az új közlekedési miniszter Radek Smerda, a tárca eddigi miniszterhelyettese. Smerda Vít Bártát váltja a minisztérium élén. Bárta korrupciógyanús ügyben való érintettsége miatt önként mondott le a miniszteri posztról.

A kormány átalakításáról és a reformok folytatásáról a három cseh koalíciós párt a hét elején egyezett meg.

"Nem ezek az utolsó változások a kormányban. Újabb személyi változásokkal június végéig számolok, s azt követően a megújult kormány bizalmat fog kérni a képviselőháztól" - jelentette ki akkor a miniszterelnök.

A cseh kormányválságot a legkisebb koalíciós párt, a Közügyek belső problémái robbantották ki. Vít Bárta közlekedési miniszter korrupciógyanús ügyben való érintettsége miatt benyújtotta lemondását. Petr Necas miniszterelnök továbbította Václav Klaus államfőnek Bárta lemondását, és javasolta az elnöknek, hogy menessze Radek John belügyminisztert és Josef Dobes oktatásügyi minisztert is. Mindketten a Közügyek tagjai. Dobes menesztésére végül is nem került sor.

Klaus üdvözölte a koalíciós megállapodást, s kijelentette: "Szeretném, ha ez a koalíciós szakasz befejeződne".

Az ellenzéki Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) továbbra is követeli, hogy tartsanak előre hozott parlamenti választást Csehországban. Ugyanakkor bizalmatlansági indítványt kíván benyújtani a kormány ellen. Miroslava Nemcová képviselőházi elnök április 26-ra hívta össze a rendkívüli ülést, amelyen ez a téma napirendre kerül.

Címlapról ajánljuk
A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában

szakértők az Arénában
A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×