Áder János: Egész Európában gondot okoznak a mozgásszervi betegségek

InfoRádió / MTI
2011. április 21. 15:32
Áder János a mozgásszervi betegségekkel kapcsolatos európai szemléletváltás, illetve a korai megelőzés és rehabilitáció fontosságára hívta fel a fegyelmet csütörtökön Budapesten. A néppárti európai parlamenti képviselő hangsúlyozta: ez a probléma egész Európát érinti.

A Mozgásszervi betegségek okozta terhek - kihívások a munkaképesség megtartása és a fogyatékosság megelőzése területén az Európai Unióban elnevezésű konferencián hangsúlyozta: riasztóak a mozgásszervi betegségekre és azok gazdasági hatásaira vonatkozó európai adatok.

Tájékoztatása szerint az Európai Unió területén 120 millió ember szerved valamilyen mozgásszervi betegségben, vagyis minden negyedik európai. Ebből fakad a munkahelyi hiányzások 50, a tartós munkaképtelenség 60 százaléka.

Áder János közölte, mindez a tagállamoknak évente 240 milliárd euróba kerül.

Véleménye szerint a legfontosabb feladat korai megelőzés és korai rehabilitáció, és az, hogy a mozgásszervi betegek minél nagyobb százalékának biztosítsák a lehetőséget, hogy visszatérhessenek a munka világába.

Kérdésre válaszolva kitért arra: ha valaki hosszú hónapokig táppénzen van, annak jelentős a költségvetési, társadalombiztosítási hatása. Mint mondta, minél hosszabb időre esik ki valaki a munkából, annál jobban csökken a munkába való visszatérésének esélye. Ráadásul ez idő alatt nem fizet adót sem.

A fideszes politikus úgy vélte: az európai kormányoknak jobban megérné, hogy a korai felismerést és rehabilitációt támogassák, de ehhez szemléletváltásra van szükség.

Poór Gyula, az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet főigazgatója a konferencia után tartott sajtótájékoztatón kiemelte: a biológiai terápia "totális áttörést" hozott. (A gyulladásos reumatológiai betegségek kezelésében alkalmazott új típusú és hatásmechanizmusú készítmények alkalmazásáról van szó, a hagyományos eljárásokkal szemben új támadási pontokon keresztül fejtik ki hatásukat.

A biológiai készítmények tartósan és hatékonyan enyhítik a nagy fájdalmakkal járó tüneteket, és a súlyos ízületi deformitások kialakulását is képesek megakadályozni.) Az esetek nagy részében a betegség megállítható, a korai szakasznál pedig a terápia alkalmazása a munkába való visszatérést eredményezheti - jelentette ki, hozzátéve, az európai kormányoknak támogatniuk kellene ezt az eljárást.

Úgy fogalmazott: a megelőzés, a korai diagnózis, és a megfelelő terápia érdekében emellett célirányos kutatásra, oktatásra és a klinikai gyakorlat javítására van szükség.

Poór Gyula a magyarországi helyzetről szólva közölte: hiányolja a kommunikációt a munkáltatók és a munkavállalók között. Mint mondta, a munkaadót sokszor nem is érdekli a munkavállalók betegsége, helyzete, pedig a mozgásszervi betegségeket komolyan kell venni.

Reumatológiai és mozgásszervi betegségben szenvedő embereket képviselő szervezetek képviselői és a reumatológiai szakterület vezetői csütörtökön közös felhívást intéztek az EU politikai döntéshozóihoz, amelyben azt kérik, hogy ismerjék el a mozgásszervi betegségek hatását az emberek társadalmi szerepvállalására, és készítsenek nemzeti terveket ezen betegségek következményeinek enyhítésére.

Hanganyag: Farkas Dávid


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Poór Gyula fõigazgató, ORFI
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Áder János fideszes európai parlamenti képviselõ
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást