eur:
394.18
usd:
371.03
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

A londoni magyar nagykövet levele a The Economistban

Levélben reagált Magyarország londoni nagykövete, az alkotmányozás előkészítésére létrehozott nemzeti konzultációs testület tagja a The Economist által a magyar alkotmányozási folyamatról nemrégiben közölt írásra.

Csák János, akinek levelét a liberális irányzatú gazdasági-politikai hetilap csütörtökön megjelent legfrissebb kiadása az olvasói levelek rovatában ismertette, visszaidézi a The Economist április első hetében, "Gulyásleves" címmel közölt kommentárját, amely hangsúlyozta az alaptörvény megújításának szükségességét, mivel az eddigi alkotmány - a folyóirat megfogalmazása szerint - részben még a kommunista érából származó "jogi katyvasz" volt.

Csák János a levélben kiemeli, hogy Magyarország volt az egyetlen ország Közép- és Kelet-Európában, amelyik a kommunizmus vége óta nem cserélte le az alkotmányát, és egy új alkotmány elfogadása 1989 óta mindegyik kormány céljai között szerepelt.

A nagykövet szerint Magyarország új alkotmányáról sok valótlanságot terjesztenek. Az új alaptörvény célja az egyének és közösségek szabadságának és jogainak biztosítása, "de célja az is, hogy bennünket mint nemzetet meghatározzon". A kereszténységre és a Szent Koronára történő utalások egyszerűen annak a fontos szerepnek az elismerését jelentik, amelyet ezek a magyar történelemben betöltöttek - írja a diplomata.

Csák János szerint az új alkotmány az EU alapjogi chartájával teljes összhangban megvédi az etnikai, kulturális és vallási sokszínűséget.

A tavaly áprilisi választások után új hazai vitasorozat indult, és azóta számos megbeszélés zajlott le magyar és nemzetközi szakértőkkel, kutató- és tudományos intézményekkel is. Alaptalan azt kijelenteni, hogy az új alkotmány szűk körű konzultációval, sietősen lett áthajtva - áll a nagykövet levelében.

Ez a megállapítás is utalás a The Economist április első hetében közölt írására. Az a cikk egyebek között idézte az EU-nak alkotmányos ügyekben tanácsadással szolgáló Velencei Bizottság véleményét, amely szerint a kormányzat elmulasztotta a megfelelő konzultációt a közvéleménnyel vagy az ellenzékkel, és siettette a folyamatot. A Fidesz azonban "át fogja hajtani" az alkotmányt - állt a hetilap által az új alaptörvény elfogadása előtt közölt kommentárban.

Csák János a The Economist csütörtöki számában ismertetett levelében azt írta, hogy a kormányt érő bírálatok jelentős része a választásokon elnyert kétharmados többségből ered. A nagykövet szerint nyilvánvaló, hogy egy ekkora többséget megfontoltsággal kell kezelni. A magyar nép egyértelmű mandátumot adott a változásra, és a kormányzat támogatottsága változatlanul erőteljes, ami arra vall, hogy a kormány jól teljesített első hivatali évében - fejeződik be a nagykövet levele.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×