Olaszország is küld kiképzőket a felkelőkhöz

InfoRádió / MTI
2011. április 20. 15:41
Olaszország is bejelentette szerdán, hogy tíz katonai kiképzőt bocsát a líbiai felkelőket képviselő Átmeneti Nemzeti Tanács rendelkezésére.

A döntés Silvio Berlusconi olasz és David Cameron brit miniszterelnök telefonos konzultációja során született - közölte az olasz védelmi miniszter, de részleteket még nem tudott mondani.

Olaszország és Nagy-Britannia egyetért abban, hogy ki kell képezni a felkelőket, akik harcolni szeretnének az ügyükért, de nem tudnak szembeszállni egy hivatásos hadsereggel - magyarázta római sajtótájékoztatóján Ignazio La Russa, aki brit kollégájával tárgyalt a témáról.

A miniszter közölte, hogy az esetleges nemzetközi szárazföldi intervenció "egyelőre nem kivitelezhető", már csak azért sem, mert a felkelők nem akarnak ilyen beavatkozást. "Nem akarják, hogy a muzulmán országok a szemükre vethessék, hogy beengedték a területükre a kereszteseket" - mondta.

La Russa és brit kollégája, Liam Fox tárgyalt brit harci repülőgépek olasz közreműködéssel történő légi feltöltéséről. Szó volt további NATO-gépek befogadásáról az olaszországi támaszpontokon, ha erre szükség mutatkozik. Megerősítették elkötelezettségüket a szövetséges hadjárat mellett, amelynek "az a célja, hogy Líbiának szabad és demokratikus kormányt adjanak".