eur:
394.95
usd:
371.53
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

Csungkingban kiadták az első magyar schengeni vízumot

Magyarország csungkingi főkonzulátusa kiadta az első magyar schengeni vízumot, amelyet Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter, a magyar-kínai gazdasági kapcsolatokért felelős kormánybiztos nyújtott át ünnepélyes keretek között, az új helyiségek felavatását követően.

Az esemény jelentősége abban áll, hogy Magyarország az első Csungkingban, illetve a régióban, amely schengeni vízum kiadására jogosult, s túl azon, hogy jelentős számú turistára és üzleti vízumkérelmezőre lehet számítani, elsőként való jelenlétünknek "fontos politikai üzenete is van" - mondta Fellegi Tamás.

A miniszter beszámolt arról is, hogy találkozott Po Hszi-lajjal, a 32 milliós tartományi jogú város pártbizottságának titkárával, a Kínai Kommunista Párt Politikai Bizottságának tagjával. A megbeszélésen véleményt cseréltek arról, hogy milyen konkrét lépésekkel lehetne elősegíteni elsősorban a gazdasági, kereskedelmi kapcsolatok intenzívebbé tételét.

"Felmérjük, hogy mit tudnánk idehozni, milyen befektetésekre nyílik lehetőség" - tájékoztatott Fellegi, aki partnerével megállapodott abban, hogy kölcsönös üzleti fórumokat szerveznek, először magyar vállalkozók, üzletemberek számára, majd az év második felében Magyarországon a kínai üzletembereknek.

A kezdeményezés lényege, hogy üzleti szervezetek és vállalatok kommunikációját segítsük elő kormányzati segédlettel - mondta a miniszter. Megemlítette, hogy közvetlen légi járat indítása is szerepel az elképzelések között, továbbá egy olyan cargo és logisztikai központ magyarországi kialakítása, amely a csungkingi vállalatok európai elosztó bázisa lehetne.

A miniszter elmondta: felmerült, hogy mivel Csungking a kínai autógyártás egyik központja, Magyarország nyitott összeszerelő üzem, gyártókapacitás létrehozására. A városvezetéssel folytatott tárgyalásokon szóba kerültek azok a területek is, amelyeken a magyar vállalatoknak lehetne keresnivalójuk a térségben. Közöttük megemlítette a szennyvíztisztítást és az energiahatékonyságot növelő technológiákat.

Csungkingban Fellegi Tamás miniszter és Kusai Sándor nagykövet jelenlétében Hajba Tamás főkonzul, valamint a csungkingi kormányzat külügyi hivatalának vezetője Hao Ming egy a gazdasági, az oktatási és a kulturális területet átfogó elvi együttműködési megállapodást is aláírt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 06:52
×
×
×
×