Megvédenék a gyerekeket a közösségi oldalak veszélyeitől

Infostart
2011. április 19. 20:10
A gyermekek és személyes adataik védelmére hívja fel a figyelmet az Európai Bizottság a most közzétett tanulmányában, amelyből kiderül: egyre több tizennyolc éven aluli fiatal regisztrál valamelyik közösségi oldalra, és teszi publikussá az elérhetőségeit.

Hamarosan felülvizsgálja az Európai Bizottság a közösségi oldalak biztonságos használatának alapelveiről szóló irányelvet, amelyhez hasznos adalékként szolgálhat az a felmérés, amely a fiatalok internetezési szokásait tanulmányozta.

A testület által bemutatott tanulmány szerint a 13 és 16 év közötti korosztály 77 százaléka jelen van valamelyik közösségi oldalon, negyedük pedig bárki számára hozzáférhetővé is teszi az adatait.

A 9 és 12 év közötti korcsoportba tartozó gyermekek 38 százaléka regisztrált már valamelyik közösségi oldalra. Utóbbiak 15 százalékának száznál is több ismerőse van. A magyar gyermekek esetében ez az arány 45 százalék, a legmagasabb az EU-ban.

Az adat azért is szembeötlő, mert Magyarország épp hogy az uniós átlag fölött van a közösségi oldalak használata tekintetében: Szlovéniában, Csehországban, Dániában és Nagy-Britanniában sokkal népszerűbbek ezek a lapok.

A testület alelnöke szerint egyre több gyerek internetezik, de nagy részük nem gondoskodik a megfelelő netes védelemről. Neelie Kroes - felidézve a közösségi oldalakat üzemeltető cégekkel 2009-ben kötött egyezményt - felszólította a vállalkozásokat arra, hogy a 18 éven aluliak profilját csak azok számára tegyék elérhetővé, akikhez az érintettek kifejezetten hozzájárultak, valamint arra is, hogy a nemzetközi keresőoldalak találati listáiban se jelenjenek meg ezek az adatlapok.

A Luxemburgban megkötött egyezményben emellett még több gyermekvédelmi intézkedést is vállaltak a nagyobb üzemeltetők, a dokumentumot viszont - mint azt a bizottság hétfői közleménye is megemlíti - több nagy közösségi oldal, így a magyar iWiW, és a myVIP üzemeltetői sem írták alá. Neelie Kroes szerint viszont ezt minél előbb meg kell tenniük.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást