Irán 30 év óta először nagykövetet nevezett ki Kairóba

InfoRádió / MTI
2011. április 19. 08:24
Irán 30 év óta először nagykövetet nevezett ki Kairóba, miután a két ország Hoszni Mubarak egyiptomi elnök bukása után megállapodott a diplomácia kapcsolatok újrafelvételéről - jelentette kedden az iráni Press TV. A teheráni külügyminisztérium azonban nem volt hajlandó megerősíteni ezt.

A két ország - amelyek a legbefolyásosabbak közé számítanak a Közel-Keleten - 1980-ban, az iráni iszlám forradalom és Izrael Egyiptom általi elismerése után szakította meg diplomáciai kapcsolatait. Az idei egyiptomi forradalom után azonban a főleg szunnita muzulmánok lakta Egyiptom és a döntően síita Irán közeledni kezdett egymáshoz. A tévé szerint az új nagykövet Ali Akbar Szibuje hivatásos diplomata, egy vallási vezető fia.

A külügyminisztérium szóvivője, Ramin Mehmanparaszt ugyanakkor heti sajtóértekezletén találgatásnak és elhamarkodottnak minősítette a jelentést.

Nabíl al-Arabi egyiptomi külügyminiszter már a hónap elején közölte, hogy Kairó kész a diplomáciai kapcsolatok helyreállítására, jelezve a változást az észak-afrikai ország Irán-politikájában Mubarak távozása után.