Így látja a magyar alkotmányt az osztrák és a szlovén államfő

InfoRádió / MTI
2011. április 19. 18:09
Az új magyar alkotmányról is beszélt röviden az osztrák államfő szlovén kollégájával megtartott keddi találkozója után Brdóban, újságírói kérdésre válaszolva.

Heinz Fischer úgy fogalmazott, hogy fordításban látta a magyar alkotmányt, s annak alapján, amit olvasott, dicsérni tudja az osztrák alkotmányt. "Örülök annak, hogy úgy néz ki, ahogy kinéz" - mondta az osztrák államfő, s nem akart részletekbe bocsátkozni.

A szlovén államfő, Danilo Türk csupán annyit mondott, hogy "ez Magyarország és a magyar lakosság ügye".

Az APA osztrák hírügynökség ehhez röviden annyit fűzött hozzá jelentésében, hogy a január elsején életbe lépő új alkotmányt "a Fidesz hatalmi érdekeire szabták, s az minden következő kormányt gyakorlatilag cselekvésképtelenné tehet".

Heinz Fischer kétnapos látogatáson tartózkodik Szlovéniában. A tárgyalások egyik témája a karintiai kétnyelvű - szlovén-német - helységnévtáblák ügye. A két fél között vita van arról, hogy milyen arányt kell képviselnie a szlovénoknak Karintiában egy adott településen, hogy kétnyelvű táblát helyezhessenek ki.

A brdói kastélyban kedden megtartott találkozó után mindkét államfő úgy nyilatkozott, hogy tartózkodni kell a számokról és a százalékokról folyó vitától. Fischer és Türk fontosnak tartotta, hogy "csomag" keretében rendezzék a kérdést, s a megoldásnak összhangban kell lennie az 1955-ös osztrák államszerződéssel, valamint az osztrák alkotmánnyal.