eur:
394.42
usd:
369.38
bux:
65728.85
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Washington éveken át titokban pénzelte a szíriai ellenzéket

A washingtoni külügyminisztérium éveken át titokban pénzelt több szíriai ellenzéki csoportot - derül ki olyan amerikai diplomáciai levelekből, amelyeket a WikiLeaks kiszivárogtató portál hozott nyilvánosságra. A sürgönyökről a The Washington Post című amerikai napilap számolt be.

A táviratok szerint a minisztérium például 2006-tól kezdődően mintegy hatmillió dollárt juttatott emigrációban élő szíriaiak egy csoportjának a londoni székhelyű, műholdas Barada TV fenntartására, valamint különböző szíriai akciók finanszírozására. A Barada TV 2009 áprilisában kezdett el sugározni, de Szíriából küldött tudósításai idén márciusban, az ellenzéki tüntetéssorozat kezdetekor váltak intenzívebbekké.

George W. Bush amerikai elnök kormánya azt követően kezdte el a szíriai ellenzék pénzelését, hogy 2005-ben befagyasztotta politikai kapcsolatait Damaszkusszal. A pénzügyi támogatás folytatódott Barack Obama elnök idején is, jóllehet az utóbbi kormányzata igyekszik helyreállítani a kapcsolatokat Bassár el-Aszad elnökkel - írta a The Washington Post. A Fehér Ház januárban - hat év után először - nagykövetet küldött Damaszkuszba.

A cikk szerint nem világos, hogy az Egyesült Államok még mindig pénzel-e szíriai ellenzéki csoportokat, de a nyilvánosságra került sürgönyökből az derül ki, hogy legalább 2010 szeptemberéig voltak e célra elkülönített összegek.

A kiszivárogtatott dokumentumok tanúsága szerint az Egyesült Államok damaszkuszi nagykövetségén 2009-ben megijedtek, amikor megtudták, hogy szíriai hírszerzők kérdéseket tesznek föl amerikai programokkal kapcsolatban. Egy 2009. áprilisi sürgönyben, amelyet az Egyesült Államok akkori legmagasabb rangú damaszkuszi diplomatája írt alá, az olvasható, hogy a szíriai hatóságok "kétségkívül a rendszerváltás támogatásának tekintenének minden olyan amerikai pénzt, amelyet illegális politikai csoportok kapnak".

"A jelenlegi, Szírián belüli és kívüli (kormányellenes) frakciókat támogató, amerikai pénzelésű programok átértékelése hasznosnak bizonyulhat" - idéz a Post a táviratból. Az újság szerint a washingtoni védelmi minisztérium nem fűzött megjegyzést a dokumentum valódiságának kérdéséhez, és nem válaszolt a Barada TV pénzelését illető kérdésekre sem.

Címlapról ajánljuk

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, de az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András Magosz-főtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Amerikai hadihajók sora érkezik Izrael partjaihoz, Washingtonnak kellett leállítania Jeruzsálemet – Híreink az iráni-izraeli konfliktusról csütörtökön

Amerikai hadihajók sora érkezik Izrael partjaihoz, Washingtonnak kellett leállítania Jeruzsálemet – Híreink az iráni-izraeli konfliktusról csütörtökön

Izrael fontolóra vette, hogy azonnali megtorló katonai akcióval reagáljon az Irán által elkövetett múlt szombati támadássorozatra, de végül tartva az esetleges eszkalációtól, elvetette ezt a lehetőséget - számolt be az Axios hírügynökség értesüléséről a Sky News. A héten az izraeli hadsereg és a Shin Bet bejelentése szerint légicsapásban életét vesztette a Hamász belbiztonsági részlegének vezetője, Juszef Shabat - tudósított a Times of Israel. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×