eur:
395.66
usd:
371.98
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

Kis Las Vegas épül a horvát tengerparton

Még az idén elkezdődhet 1,5 milliárd dolláros költséggel egy Las Vegashoz hasonló szórakoztató komplexum építése a horvát tengerparton - jelentették be hétfőn Zágrábban a nevadai befektetők.

A Vecernji List napilap online kiadásának tudósítása szerint a befektetők képviselői az Isztriai-félszigeten, valamint Dubrovnik és Zára térségében keresik a megfelelő, 60 és 100 hektár közötti területet. A 1,5 milliárd dollár értékű létesítmény ötezer embert foglalkoztatna.

Zoran Savicic, Banja Luka-i születésű, de Las Vegasban élő üzletember nem titkolta: több ország is versengett a beruházásért, így Macedónia, Albánia és Görögország is, ez utóbbi például ingyen biztosított volna 100 hektáros területet. Végül azért döntöttek Horvátország mellett, mert Közép- és Dél-Európa közelében van, fejlett a turizmusa és gyönyörű a tengerpartja.

Az építkezés még az idén megkezdődne, és a tervek szerint még azt megelőzően be is fejeződne, hogy Horvátország csatlakozna az Európai Unióhoz.

A Liderpress üzleti portál a részletekről közölte: három nagyobb szállodát, üzleteket, éttermeket, konferenciatermeket építenének, mesterséges tavakat alakítanának ki és egy aquaparkot is létrehoznának.

A befektetők nevében Michael Jenkins, Las Vegas képviselője, valamint Jean Nikolich, négy amerikai befektetési alap felügyelő bizottsági tagja is tárgyal Horvátországban. Savicic közölte: hétfőn találkoztak Ivo Josipovic köztársasági elnökkel, aki támogatásáról biztosította a tervet, kedden pedig Domagoj Milosevic-csel, a horvát kormány befektetésekért felelős miniszterelnök-helyettesével tárgyalnak a beruházásról.

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
Az inflációs fordulat egyik legnagyobb elszenvedője nem kapja meg a mentőövet

Az inflációs fordulat egyik legnagyobb elszenvedője nem kapja meg a mentőövet

Nemcsak a forint szenvedte meg az amerikai inflációs kilátások változását, a korábban globális menedékdevizának számító japán jen 34 éves mélypontra gyengült a dollárral szemben. A gyengülés nem belföldi tényezőknek köszönhető, de ez nem jelenti azt, hogy a japán jegybank jövő heti kamatdöntő ülésen ne tudna tenni a jen védelmében. Csakhogy a Bank of Japan most mással van elfoglalva: azzal, hogy kirángassa az országot az őket évtizedek óta sújtó stagnálásból.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 06:52
×
×
×
×